Podeli vest

Novi paket mera predviđa ograničenja za rusku industriju čelika i zabranjuje građanima EU da budu na visokim pozicijama u državnim ruskim preduzećima, navodi TAS S.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mađarska
Foto: Pixabay

Tokom sastanka ambasadora EU Mađarska je uspela da dobije određena izuzeća od predložene gornje granice za cenu ruske nafte, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

“U Briselu je upravo završen sastanak stalnih predstavnika EU i na dnevnom redu su bile sankcije. Naporno smo pregovarali i obezbedili da se gornja granica cene nafte ne primenjuje na isporuke iz naftovoda (upravo tako kupujemo naftu koja je vitalna za našu energetsku bezbednost), a u slučaju hitnih potreba i na naftu isporučenu morem“, napisao je mađarski ministar na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi TAS S.

EU se složila da u okviru osmog paketa sankcija Rusiji uvede ograničenje cene nafte, ali konačni detalji te odluke, osmišljene tako da utiče na prihode Moskve od prodaje energenata, trebalo bi danas da budu objavljeni, objavio je juče Politiko pozivajući se na diplomatske izvore.

Osim ovoga, novi paket mera predviđa ograničenja za rusku industriju čelika i zabranjuje građanima EU da budu na visokim pozicijama u državnim ruskim preduzećima, navodi TAS S.

Novi paket sankcija protiv Moskve, osmi koji će biti uveden, predložila je prošle nedelje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin zapretio da će u Ukrajini upotrebiti nuklearno oružje, a potom naredio da se mobilišu stotine hiljada rezervista.

Malta, Grčka i Kipar, čiji tankeri prevoze većinu ruske nafte, bili su zabrinuti zbog uvođenja gornje granice na cene ruske nafte zbog poslovanja svojih komercijalnih flota, što je uticalo na to da se usvoje neki ustupci zbog tih zemalja.

Pored toga, Mađarska se protivi planovima za potpunu zabranu uvoza ruske nafte tako što nedeljama usporava proces odlučivanja o novim merama, sve dok nije obezbedila da bude izuzeta zbog “sopstvenih potreba snabdevanja”, preneo je Politiko.

Moskva je ranije upozorila da će obustaviti isporuke nafte i naftnih derivata državama koje odluče da se pridruže ovoj inicijativi, navodi TAS S.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: