Podeli vest

Kompanije koje uvoze prirodni gas iz Rusije otvaraju račune u Gasprombanci koja nije predmet sankcija, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Gasprom gas
Foto: Shutterstock

 Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da većina zapadnoevropskih kompanija koje uvoze gas u EU plaćaju ruski prirodni gas u rubljama, u skladu sa zahtevima ruske države i dobavljača.

Kompanije koje uvoze prirodni gas iz Rusije otvaraju račune u Gasprombanci koja nije predmet sankcija, rekao je Sijarto tokom posete mađarskoj manjini u Sloveniji.

Prema instrukcijama kompanije, Gasprombanka konvertuje njihove evre i rublje i plaća za gas, naveo je Sijarto, a preneo MTI.

“Nije tačno da su drugi ovo odbili, oni su samo manje otvoreni o tom pitanju”, rekao je Sijarto pozivajući medije da ne govore o tome da Mađarska krši zajedničku evropsku poziciji pristajući na takvu transakciju.

Sijarto je dodao da je bilo političkih razgovora o potrebi za drugim energentima i značaju nezavisnosti od ruskog prirodnog gasa, ali da Budimpešta ne može da kupuje gas “na ideološkoj ili filozofskoj osnovi”.

Energetska bezbednost je prioritet za vladu i Mađarska je zavisna od Rusije iz “fizičkih, geografskih i infrastrukturnih razloga”, dodao je Sijarto i zaključio: “Ne možemo da grejemo stanove političkim izjavama”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: