Italijanske vlasti planiraju da izgrade najduži viseći most koji bi, preko Mesinskog moreuza, povezao Siciliju sa kopnom, međutim reč je o kompleksnom projektu zbog korupcije i mafije koja je poznata po infiltriranju u građevinske projekte, piše CNN.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

U studiji centra Nomos koja je ažurirana nakon dve decnije upozorava se da bi delovi projekta, kao što su transport i snabdevanje, mogli da padnu pod kontrolu kriminalaca.

Istovremeno, navodi se da postoji mogućnost da će lokalne mafijaške grupe tražiti novac za zaštitu.

Ministar saobraćaja Mateo Salvini, međutim, poručio je da se ne plaši kriminalne infiltracije.

“Moći ćemo da garantujemo da tamo rade najbolje italijanske, evropske i svetske kompanije. Postojaće nadzorna tela za svaki evro koji bude uložen u izgradnju mosta”, rekao je Salvini.

Pored toga, CNN navodi da postoje i geofizički problemi i podseća na zemljotres koji je 1908. godine izbio kod Mesinskog moreuza kada je stradalo više od 100.000 ljudi, što je i dalje najsmrtonosniji zabeleženi seizmički događaj u Evropi.

Zemljotres jačine 7,1 stepen Rihterove skale izavao je cunamije koji su razorili priobalna područja.

Čak su i vode uzburkane, a struje su toliko jake da često čupaju morske alge sa morskog dna, naveli su iz NASA i dodali da su jaki talasi vidljivi čak iz svemira.

Prema dosad jedinom predloženom planu, most bi bio dugačak pet kilometara, uz rekordni centralni raspon od 3,3 kilometra, a vrednost projekta bi iznosila više milijardi evra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: