Podeli vest

Filmska kritičarka Stephanie Zacharek za magazin Time napravila je selekciju TOP 10 filmova za 2022.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/Time

najbolji filmovi online

Stephanie Zacharek smatra da je filmska industrija ove godine imala sjajna ostvarenja i da zasigurno najbolji filmovi postpandemijske godine ne mogu stati na ovu listu. Ipak izdvojila je njih 10 sa dodatkom nekoliko onih koje svakako treba istaći

10. All the Beauty and the Bloodshed

Dokumentarac Laure Poitras “Sva lepota i krvoproliće” nagrađen je Zlatnim lavom za najbolji film na 79.U režiji Laure Poitras, ovaj dokumentarac je istovremeno i portret umetnice koja je dugo trenirala svoj objektiv na društvenim ekstremima i stvarala svedočanstvo o moći strastvenog aktivizma.

9. The Inspection

Džeremi Poup ima sjajnu predstavu kao mladi gej čovek, beskućnik i bez mogućnosti, koji se prijavljuje u marince, gde se suočava sa okrutnošću i netrpeljivostima, ali takođe pronalazi složen osećaj pripadnosti. Scenarista i reditelj Elegance Bratton je ovu priču izvukao iz sopstvenog iskustva, i umesto da traži lake odgovore, on iskoreni teška pitanja. Svi mi treba da pronađemo svoje mesto u svetu; niko nikada nije rekao da će to biti jednostavno kaže Zacharek u opisu ovog filma.

8. Il Buco

Godine 1961., grupa mladih speleologa otišla je do kalabrijskog sela u južnoj Italiji da bi istražila najdublju pećinu u Evropi, koja se proteže 700 metara ispod površine Zemlje. Italijanski režiser Mikelanđelo Framartino ponovo stvara to istraživanje, uokvirujući uzbuđenje istraživanja najdubljih tajni prirode nasuprot metežu sveta koji se brzo menja. Ovo je zanosan, tiho hipnotičan film, ističe filmska kritičarka

7. EO

Tako malo znamo o unutrašnjem životu životinja; nauka nam može reći samo toliko. U 84. godini, poljski reditelj Jerzi Skolimovski nam je poklonio film o odiseji magarca po imenu EO, koji pronalazi i ljubaznost i njen nedostatak na putu od Poljske do Italije. EO, koji je ponekad teško gledati, na kraju je ohrabrujuće lep, podsetnik je da moramo da pazimo na naše prijatelje životinja sa najvećom pažnjom, kaže Zacharek.

6. Tár

Kejt Blanšet glumi izvanrednu dirigenticu orkestra Lidiju Tar, figuru toliko živopisnu da biste skoro mogli da verujete da je prava osoba. Ona to nije: pisac-reditelj Todd Field i Blanšet su je prizvali, tiransku i veličanstvenu, iz mašte. Ovo je ambiciozan—i često suvo smešan—film o komplikovanoj, često nepristojnoj ženi koja naporno radi i dostiže ono što želi. Ali radi se i o umetnosti kao vrsti opstanka – goriva za opstanak u ponekad nemilosrdnom svetu.

5. Happening

Adaptirana prema memoarima iz 2000. autorke Eni Erno, dobitnice Nobelove nagrade, film je i iskrena i dirljiva priča o istraživanju šta neželjena trudnoća može značiti za ženu.

4. Elvis

Film režisera Baza Lurmana  je miks fikcije i istine o životu Elvisa Prislija. Zvezde filma su Ostin Batler (Elvis) i Tom Henks (Tom Parker). “Ostin Batler, sa svojim kraljevskim jagodicama, njegovim očima mekim kao uzdah čežnje, dočarava i telesno veličanstvo i sanjivu tugu Elvisa. Ovaj film je lud. Ali je takođe ispunjen ljubavlju prema kralju koga nismo zaslužili.”, Zacharek.

3. Armageddon Time

U ovoj poluautobiografskoj drami Džejmsa Greja, pametni učenik šestog razreda sprijatelji se sa jednim od retkih crnih klinaca u svom razredu, iako on i dalje ne zna o konkretnim stvarnostima života svog prijatelja . Ljudska bića vole da se hvale trenutcima kada su uradili pravu stvar, ali sećanja na vremena u kojima nismo uspeli da reagujemo su najproganjajuća od svih. Grej računa sa tim neuspesima – i ne nudi lako samoopraštanje.

2. Aftersun

Kao deca, nemamo pojma kako će se naša osećanja prema roditeljima oblikovati kada i sami odrastemo. To je teritorija koju škotska spisateljica i rediteljka Šarlot Vels istražuje u svom zapanjujućem debiju. Jedanaestogodišnja Sofi odlazi na retku prazničnu pauzu sa svojim ocem Kalumom tokom koje počinje da uviđa mane i njegovu patnju. Suptilni naknadni potresi ove intimne, prelepo urađene slike, ostaju dugo nakon što pogledate ovaj film

1. The Fabelmans

Stiven Spilberg snima filmove više od 50 godina, a u mnogim od njih ima autobiografskih detalja. Ali Fabelmanovi su njegov najličniji film do sada, onaj koji računa sa gorkom istinom o tome kako porodice izdržavaju čak i usred stresa i krize. Mišel Vilijams i Pol Dano glume Mici i Berta Fabelmana, zamenike Spilbergovih stvarnih roditelja. Njihovi nastupi su među najboljima u godini, sa delikatnom i duboko dirljivom teksturom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: