Podeli vest

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je optužni predlog protiv D.N. (26) iz Futoga zbog sumnje da je preko društvenih mreža, predstavljajući se kao “Vidovita Marijela” prevario jednu ženu i od nje uzeo novac i zlato u inosu od 120.000 dinara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Tužilaštvo je predložilo da sud optuženom izrekne uslovnu osudu, kao i da ga osudi na novčanu kaznu i obaveže na vraćanje imovinske koristi pribavljene učinjenim krivičnim delom u iznosu od 150.000 dinara, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Optuženi je u novembru 2020. godine od oštećene, koja je prethodno sa njim ostvarila kontakt po oglasu sa društvenih mreža pod nazivom “Vidovita Marijela”, protivpravno prisvojio više zlatnih predmeta i novac u ukupnom iznosu od 120.000 dinara, pod izgovorom da su navedene dragocenosti potrebne za sprovođenje rituala skidanja magije sinu oštećene koji se vrše preko zlata, novca i čitanjem molitvi u manastirima.

“Vidovita Marijela” nije jedina, Hodža i Pop su na istom spisku

Vidovita Mila, Vidovita Anastasija, Vidovita Ana, Vidoviti Dario, Hodža Selim, Otac Dragoslav… Svi skidaju crnu magiju, svi na daljinu vraćaju sreću, ljubav i zdravlje i svi zapravo varaju.

Na društvenoj mreži Facebook nalazi se na stotine ovakvih profila, a ono što je problematično je to što zakon smatra da skidanje crne magije nije krivično deli, samo po sebi.

“Kada se građanima, uz naknadu, nude različiti preparati za ozdravljenje, čajevi, ulja i slično za koje ne postoje sertifikati niti dozvole, kao i nestručno lečenje poput nameštanja kičme. Tako se dovode u zabludu i ima elemenata krivičnog dela poput prevare i nadrilekarstva, za koja su predviđene novčane i zatvorske kazne. Usluge proricanja sudbine i skidanja crne magije same po sebi nisu krivično delo jer nije dovođenje u zabludu nešto što racionalno nije moguće učiniti. Takvo obećanje predstavlja prekršaj”, objašnjavaju iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu za RTS.

Za ovakvo delo je predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili društveno-koristan rad.

Prodaja nade se izgleda isplati

Ukoliko se sprovede do kraja, presuda “Vidovitoj Marijeli” mogla bi da bude tračak nade da smo na putu da suzbijemo ljude koji zarađuju na tuđoj nesreći.

Ipak, za sada internet je preplavljem magovima, vračarama i lažnim sveštenim licima, kao i ispovestima o prevarama. Presuda za prevaru je tek poneka vest .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: