Podeli vest

Gojković je istakla značaj obeležavanja 140 godina od razmene diplomatskih predstavnika između Srbije i Sjedinjenih Država i naglasila opredeljenost za dalji razvoj saradnje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojković
FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SAD

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se u Vašingtonu sa Skotom Vejnholdom, glavnim zamenikom pomoćnika državnog sekretara za obrazovanje i kulturu, saopštilo je danas njeno ministarstvo.

Tokom prve posete ministra kulture Srbije Stejt departmentu u istoriji bilateralnih odnosa, Gojković i Vajnhold su u sadržajanom i konstruktivnom razgovoru istakli značaj unapređenja saradnje u oblasti kulture, u cilju jačanja ukupnih odnosa dve zemlje i razmotrili brojne teme od obostranog interesa, kaže se u saopštenju.

“Gojković je istakla značaj obeležavanja 140 godina od razmene diplomatskih predstavnika između Srbije i Sjedinjenih Država i naglasila opredeljenost za dalji razvoj saradnje i u tom kontekstu istakla da kultura igra izuzetno važnu ulogu”, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Kako je navedeno, Gojković je ukazala da je u cilju promocije srpsko-američkih kulturnih veza organizovana izložba “Pronalaženje puta“, kojom je ujedno otvorena nova kancelarija Ambasade Srbije u SAD i da izlaganje novih reprezentativnih dela srpske umetničke scene, u godini ovog važnog jubileja, daje snažan impuls kulturnim vezama dve zemlja.

Vejnhold je iskazao spremnost na proširenje i jačanje brojnih programa saradnje, a Gojković je istakla da Srbija podsticajnim merama razvija kapacitete u oblasti filmske industrije, kao i da su od 2019. do 2022. godine investitorima iz Sjedinjenih Država dodeljena podsticajna sredstva za 25 projekta.

“Na sastanaku je bilo reči i o jačanju saradnje srodnih ustanova, kao što je Memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu, sa srodnim ustanovama, kao što su Arhiv Jugoslavije, Memorijalni centar ”Staro sajmište” i Muzej žrtava genocida”, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Gojković i Vejnhold su razgovarali i o nastavku saradnje u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, kao i negovanja značajnih mesta za kulturu sećanja koja spajaju dve zemlje, o mogućnosti kulturne saradnje u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ