Podeli vest

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković posetila je danas Čačak – Prestonicu kulture Srbije i tom prilikom obišla novoizgrađeni amfiteatar koji je deo nove muzejske četvrti, kao i Galeriju na Moravi i istakla da je Čačak ispunio očekivanja i želje i da je bogatim programima i sadržajima postavio visoku lestvicu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ/

“Mnogo je infrastrukturnih projekata koji su ostvareni u okviru projekta Prestonica kulture. Danas otvaramo amfiteatar i ubeđena sam da će ovdašnji stanovnici, ali i iz okolnih mesta želeti da dolaze i posećuju kulturne sadržaje u Čačku”, rekla je Gojković.

Ona je navela i da će, pre nego što Čačak simbolično preda titulu prestonice kulture gradu Užicu biti otvoren Muzej košarke i da će se u narednom periodu vredno raditi na realizaciji tog projekta.

“Čačak je grad koji je pokazao koliko divnih i talentovanih umetnika ima”, rekla je Gojković i dodala da je Ministarstvo kulture opredelilo do sada 298 miliona dinara za izgradnju infrastrukture i za održavanje mnogih programa koji se realizuju svakodnevno u tom gradu, imajući u vidu da je decentralizacija jedan od glavnih ciljeva.

Gojković je navela i da je ponosna na ono što je danas videla, a to je Galerija na Moravi i to što su deca jedne škole došla na obeležavanje dana rođenja Nadežde Petrović da pogledaju njene slike koje su izložene u ovoj galeriji na otvorenom.

Ministarka je otvorila i izložbu “Nadežda Petrović: Modernost i nacija”, upriličenu povodom obeležavanja 150 godina od rođenja velike srpske umetnice i humaniste i tom prilikom poručila da negovanjem sećanja na Nadeždu Petrović želimo da još više izgradimo svest o značaju i bogatstvu naše kulturne baštine.

Izražavajući zadovoljstvo što se otvaranje izložbe dešava u rodnom gradu Nadežde Petrović i u periodu u kom Čačak nosi titulu Prestonice kulture Srbije, Gojković je rekla da to događaju daje dodatnu vrednost jer su ta prestižna titula i bogati programi i sadržaji koji je prate još jednom pokazali da je grad na Moravi među najvitalnijim kulturnim središtima u zemlji i regionu.

“To je postao dobrim delom i zbog toga što je iznedrio velikane srpske kulture, koji su svojim autentičnim umetničkim izrazom menjali njene ustaljene tokove, kao što je to činila Nadežda Petrović. Njena sveukupna ličnost jedna je od najsjajnijih zvezda u bogatom sazvežđu srpske istorije i kulture”, rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, jedinstven slikarski dar upotpunila je posvećenim humanitarnim radom i istinskim patriotizmom, čime je u našem narodu zaslužila najveći stepen poštovanja.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo načinom na koji su se, u godini kada obeležavamo vek i po njenog rođenja, Ministarstvo kulture, ali čitava kulturna zajednica i društvo odužili jednom od najznamenitijih aktera u srpskoj kulturi.

“U Čačku imamo lepu priliku da vidimo kako izgleda kada vredno kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo obogate jedno drugo. Negovanjem sećanja na Nadeždu Petrović na prvom mestu želimo da još više izgradimo svest o značaju i bogatstvu naše kulturne baštine”, ukazala je Gojković.

Izražavajući uverenje da bi i Nadežda Petrović bila zadovoljna današnjom izložbom i svime što je njen rodni grad ostvario kao srpska prestonica kulture, Gojković je pozvala prisutne da obiđu izložbu “Nadežda Petrović: Modernost i nacija” a potom i da odgledaju monodramu “Nenapisana pisma” u novom amfiteatru ispred čačanske Galerije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: