Podeli vest

Prvi pacijent zaražen majmunskim boginjama u Srbiji nalazi se izolaciji, hospitalizovan je, dobija adekvatnu simptomatsku terapiju i oporavlja se.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

majmunske boginje
Foto: Shutterstock ilustracoja

Prvi pacijent zaražen majmunskim boginjama u Srbiji nalazi se izolaciji, hospitalizovan je, dobija adekvatnu simptomatsku terapiju i oporavlja se, izjavila je epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Slavica Maris.

Ona je za Tanjug rekla da se pacijent nalazi u jednoj bolnici, da je zbrinut i dobrog je opšteg stanja, kao i da se očekuje da uskoro bude otpušten iz bolnice.

Kako je objasnila, prosečna inkubacija traje od šest do 13 dana, kreće se u opsegu od pet do 21 dan, a za oboljenje su karakteristične uvećane limfne žlezde.

Epidemiolog dodaje da se javlja povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, leđima, intenzivna glavobolja, a posle pet dana se javlja ospa.

“Kada se na kraju te ospe sasuše, nastaju kraste. Kada kraste otpadnu i koža se zaceli, smatra se da osoba više nije zarazna”, dodala je ona.

Maris je istakla da se virus majmunskih boginja ne prenosi tako lako sa čoveka na čoveka. U endemskim područjima, centralne i zapadne Afrike, virus se najčešće prenosti kontaktom sa životinja koje su obolele.

Sa čoveka na čoveka može se preneti direktnim putem, ali je potrebna prolongirana izloženost da bi se prenela infekcija, dodala je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: