Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je tokom posete Nemačkoj da priznanje palestinske države nije “tabu tema”, ali da mora doći u korisnom trenutku, a ne pod uticajem emocija.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP

”Za Francusku nema tabua i potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu, ali smatram da ovo priznanje mora doći u korisno vreme. Neću da izvršim priznanje pod emocijama“, izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je Figaro.

Moguće priznanje palestinske države izazvalo je u utorak nemire u francuskoj Narodnoj skupštini, gde je poslanik Nepotčinjene Francuske isključen nakon što je mahao palestinskom zastavom.

Predsednica Skupštine Jael Braun-Pive osudila je ”neprihvatljivo“ ponašanje poslanika Sebastijena Delogua i prekinula sednicu.

Na pitanje liderke ekologa u skupštini Šantal Šatelan da li će Francuska priznati Palestinu, premijer Gabrijel Atal optužio je poslanicu da poziva na prekid vatre u Gazi, a ne čini isto kada je u pitanju oslobođenje izraelskih talaca. Državu Palestinu do sada je priznalo 145 od 193 zemlje članice UN, prema podacima palestinskih vlasti. Irska, Španija i Norveška su u utorak saopštile da su zvanično priznale nezavisnu Palestinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: