Podeli vest

Rojters podseća da Bin Salmanova poseta Parizu dolazi dve nedelje nakon što je u Saudijskoj Arabiji razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

MAKRON
Foto:Tanjug/(AP Photo/David Gnaha

 Francuski predsednik Emanuel Makron ugostio je danas saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, što spada u pojačano delovanje Zapada da usred rata u Ukrajini popravi odnose sa najvećim proizvođačem nafte, navodi Rojters

Jedna od tema su i posrnuli razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Zvaničnik francuskog predsedništva je uoči razgovora između Makrona i Bin Salmana naveo da “još ima vremena da se spase iranski nuklearni sporazum iz 2015, ali lopta ostaje u dvoru u Teheranu”, prenosi Rojters.

Makron će tokom zvanične večere izneti i situaciju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, uključujući pojedinačne slučajeve, kao i evropske aspiracije za proizvodnju nafte s obzirom na rat u Ukrajini, rekao je zvaničnik.

Navodi se da su francuske opozicione ličnosti i grupe za ljudska prava kritikovale Makronovu odluku da pozove na večeru princa za kojeg zapadni lideri veruju da je naručio ubistvo istaknutog saudijskog novinara DŽamala Kašogija 2018. godine.

Rojters podseća da Bin Salmanova poseta Parizu dolazi dve nedelje nakon što je u Saudijskoj Arabiji razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Dodaje se da Zapad želi da obnovi veze sa zalivskim arapskim naftnim gigantom, u nastojanju da se suprotstavi rastućem regionalnom uticaju Irana, Rusije i Kine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: