Podeli vest

Predsednik Emanuel Makron organizovao je u Parizu pregovore za oslobađanje talaca izraelskog Hamasa. Očekuje se da će se na tajnim pregovorima u Parizu strane u ratu u Gazi dogovoriti o prekidu vatre uz istovremeno oslobađanje izraelskih talaca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Francuski predsednik Emanuel Makron očigledno pokušava da pregovorima u Parizu uspešno ponovo pokrene zaostale pregovore o pojasu Gaze. Kako i gde tačno ostaje poverljivo. Jedino što se čini izvesnim je da će se šef američke tajne službe CIA Vilijam Berns sastati sa svojim kolegom iz Egipta i šefom katarske vlade Mohamedom bin Abdelrahmanom al Tanijem. Ovo poslednje predstavlja i stavove palestinske milicije Hamasa, čiji lideri nisu prisutni u Parizu. To je bio jedini način na koji su Izraelci pokazali da su spremni da pošalju šefove svojih tajnih službi, Mosada i Šin Beta, u Pariz, prenosi Watson.

Prema upućenima, nacrt sporazuma bi trebalo da bude dostupan. On predviđa prekid vatre u trajanju od dva meseca. Zauzvrat, Izrael želi da oslobodi stotinu talaca iz ruku Hamasa.

Ovaj sporazum bi otišao znatno dalje od jednonedeljnog primirja prošlog novembra, kada je oslobođeno 105 Hamasovih talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika u Izraelu. Međutim, to ne bi konačno rešilo pitanje talaca: prema Jerusalimu, 132 Izraelca su još uvek u rukama Hamasa. Navodi se da je umrlo 28 zatvorenika.

Kako je nezvanično saopšteno u Parizu, pregovarači bi trebalo da budu “oprezno optimistični” da se sporazum može postići. U prvoj fazi, oružje će biti suspendovano na 30 dana, što bi moglo omogućiti oslobađanje povređenih, starijih i talaca. U drugoj polovini primirja, Hamas će takođe prebaciti ljude i vojnike u Izrael.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: