Podeli vest

Svi delimo isti prostor, često i istu istoriju i naša vokacija je da izgradimo zajedničku budućnost, rekao je Makron novinarima .

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

makron
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Predsednik Francuske Emanuel Makron danas je dolazeći na prvi sastanak Evropske političke zajednice u Pragu, izjavio je da je cilj ovog skupa da se pošalje jedinstvena poruka evropskog kontinenta, da se vodi strateški razgovor koji do sada nije postojao, kao i da iz toga izađu zajednički projekti.

“Svi delimo isti prostor, često i istu istoriju i naša vokacija je da izgradimo zajedničku budućnost“, rekao je Makron novinarima .

Makron kaže da se danas šalje poruka jedinstva evropskog kontinenta bez razlike da li su zemlje članice Unije ili ne, zemlje koje su u proceduri pristupanja i druge koje su napustile Uniju ili koje neće da pristupe.

„Želeo bih da danas imamo koristan razgovor, da stavimo ovu zajednicu u funkciju i da iz toga izađu projekti. Razgovaraćemo o bezbednosti, strategiji odbrane, o energiji, o migraciji, sve što sačinjava svakodnevnicu naših sugrađana“, naveo je Makron.

Na pitanje novinara da li će da se razgovara o gasovodu s njegovim kolegama iz Španije i Nemače, francuski predsednik kaže da je o tome već razgovarao.

„Imamo puno međukonekcija, što nam dozvoljava da izvozimo gas u Nemačku i Španiju, da uvozimo struju od zemalja koje nam pomažu. Ja sam spreman da podržim sve projekte interkonekcije. Ali Evropa ima potrebe da proizvodi više struje na kontinentu i da ima strategiju za obnovljivu energiju kao i nuklearnu. Kao na primer Češka Republika koja ima planove za nuklearnu energiju i koja će biti odobrena“, kaže Makron.

On dodaje da u Pragu treba da se vodi strateška diskusija.

“Naš prioritet je da imamo interkonekcije za struju kroz celu Evropu. To su projekti koje bih ja želeo. Nama treba evropska strategija da smanjimo cene plina i mi podržavamo predloge Evropske komisije. I o tome razgovaramo sutra. Da ograničimo cenu gasa za proizvodnju struje, strategija za manje cene struje i reforma tržišta za struju. U međuvremenu moramo podržati naša preduzeđa i domaćinstva i tu je dobro da ima evropske solidarnosti.“


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: