Podeli vest

Mali je podsetio da je budžet za poljoprivredu pre deset godina iznosio 25 milijardi dinara dok je danas za ovaj sektor namenjeno 78,1 milijarda dinara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mali
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Srbija ima pune rafove, pune robne rezerve, kontrolisane cene životnih namirnica, subvencije za poljoprivredne proizvođače u doba najveće krize i pritom je zadržala ekonomsku stabilnost, a podizanje PDV-a ne bi bila dobra mera, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

On je tokom rasprave o rebalansu budžet za 2022. godinu pozvao narodne poslanike na odgovornije rasprave u parlamentu koje bi obuhvatile sve segmente, umesto jednostranog kritikovanja.

Mali je pojasnio da ne misli da je povećanje PDV-a, a smanjenje akciza dobra mera budući da bi, kako je ocenio, takav potez pogurao inflaciju.

„Ne želimo to da radimo, želimo da kroz nepromenjenju stopu PDV-a sačuvamo standard građana Srbije“, rekao je Mali i istakao da ne postoji način da se ovaj porez podigne bez istovremenog povećanja inflatornih očekivanja.

On je istakao da je osnovni cilj svake mere zaštita građana.

„Pune su nam prodavnice, nema nestašica namirnica, ograničili smo cenu osnovnih životnih namirnica da bismo zaštitili građane a uz sve to smo pomogli i privredi i mladima i socijalno ugroženim kategorijama. Tako postupa neko ko vodi odgovornu ekonomsku politiku“, rekao je Mali.

On je pozvao narodne poslanike da preciziraju koju od ovih pomoći države bi ukinuli kako bi preusmerili novac na neku drugu stranu.

Mali je podsetio da je budžet za poljoprivredu pre deset godina iznosio 25 milijardi dinara dok je danas za ovaj sektor namenjeno 78,1 milijarda dinara.

On je istakao i da je država povećala subvencije poljiprivrednim proizvođačima, da je obezbedila jeftinije gorivo za poljoprivrednike, da se odrekla prihoda kako bi poljoprivredni proizvođači imali nižu cenu đubriva, te naveo primer proizvođača šećerne repe koje se subvencionišu sa 35.000 dinara po hektaru, da je izdvojeno 5 milijardi dinara za subvencije proizvođačima suncokreta, 1,7 milijardi za subvencionisanu cenu goriva.

„Uz sve to smo pomogli privredu, najstarije, mlade, nismo izostavili nijedan projekat, nismo dozvolili uticaj na kvalitet života građana Srbije, nismo ugrozili ekonomsku sigurnost i prvi put će bruto domaći proizvod Srbijepremašiti 60 milijardi evra“, rekao je Mali.

On je dodao i da je cena hleba „Sava“ najpovoljnija u Evropi, da je organčena cena mesa, brašna, ulja te da je država uložila, kako je rekao, ogroman novac u robne rezerve kupovinom soli, pirinča, pasulja i drugih neophodnih namirnica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ