Podeli vest

Uprkos izazovima koje je donela pandemija, uglavnom smo izvršili preuzete obaveze kada je reč o realizaciji plana strukturnih reformi, rekao je Mali

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mali
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ARHIVA

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata savetodavnog aranžmana sa Srbijom, a ministar finansija Siniša Mali je rekao je da je ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je dodao da naša zemlja nastavlja sa strukturnim i institucionalnim reformama.

“Kao što smo i naveli u izjavi o programu, koju je Vlada Srbije usvojila početkom juna, sprovođenje programa se uglavnom odvija po planu i većina kvantitativnih programskih ciljeva za kraj decembra i standardnih stalnih ciljeva, je ispunjena. Uprkos izazovima koje je donela pandemija, uglavnom smo izvršili preuzete obaveze kada je reč o realizaciji plana strukturnih reformi, i to je i potvrdio Odbor direktora MMF-a“, rekao je ministar finansija.

On je istakao da su ciljevi programa očuvanje makroekonomske stabilnosti, prilagođavanje karaktera monetarne i fiskalne politike tekućim ekonomskim kretanjima, nastavak sprovođenja plana strukturnih fiskalnih reformi radi očuvanja fiskalne stabilnosti.

Takođe i jačanje otpornosti finansijskog sektora, između ostalog i daljim povećanjem dinarizacije i razvojem tržišta kapitala.

Prema njegovim rečima, prioritet Srbije ostaje očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz pružanje podrške privrednom rastu.

“Naše javne finansije su u potpunosti stabilne i nastavljamo da ostvarujemo dobre ekonomske rezultate, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi koja pogađa sve svetske ekonomije. U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo privredni rast od 4,4 odsto, dok u drugom kvartalu očekujemo rast od 4,0 odsto“, naveo je Mali.

Podsetio je i da su ostali makroekonomski pokazatelji dobri, da je nezaposlenost u prvom kvartalu iznosila 10,6 odsto, a da udeo javnog duga u BDP-u iznosi 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

“U skladu sa budžetom za ovu godinu, cilj nam je da ograničimo fiskalni deficit na 3,0 odsto BDP-a, a posebno je važno to što u konsultacijama sa MMF-om pripremamo novi set fiskalnih pravila, među kojima je novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost“, rekao je ministar Mali.

On je podsetio i da je nedavno razgovarao sa šeficom Kancelarije MMF-a u Srbiji Julijom Ustjugovom, o povećanju plata, minimalne zarade i penzija, kao i o izmeni švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

“Udeo penzija u BDP-u Srbije iznosi 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a što ne bi ugrozilo održivost javnih finansija“, naglasio je on.

Mali je zaključio da ekonomska kriza pred sve svetske ekonomije postavlja ozbiljne izazove, a da je najvažnije to što je je Srbija na njih reagovala pravovremeno i preduzela sve potrebne mere za očuvanje privredne aktivnosti i životnog standarda svojih građana.

Dodao je da vlast u Srbiji uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, nastavlja da sprovodi strukturne reforme i gradi jaču, uređeniju i bolju Srbiju.

“Svakoga dana pokazujemo da nam kriza nije izgovor, već motiv da radimo više i bolje i da se zajedno borimo za očuvanje životnog standarda svih građana Srbije, kao i za očuvanje i poboljšanje privrednog ambijenta. Kao što je tokom pandemije država najveći deo krize preuzela na sebe, tako je i sada, u krizi prouzrokovanoj situacijom u Ukrajini“, naveo je ministar finansija.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om pod nazivom Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument – PCI), a koji će trajati 30 meseci, odnosno do kraja 2023. godine.

Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: