Peščane tigar-ajkule kao odrasle poznate su po tome što su relativno neagresivne, ali kao bebe, jedinke ove vrste upuštaju se u “kanibalistički rat” sa desetinama braće i sestara u kojem samo jedna preživi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Sve je to deo prirodne pojave poznate kao “intrauteralni kanibalizam”, a peščane tigar-ajkule su možda jedna od najpoznatijih vrsta kod kojih se to dešava, preneo je Si-Bi-Es (CBS) njuz.

“To je preživljavanje najsposobnijih. Najjači će preživeti”, rekla je za CBS kustos u akvarijumu na Long Ajlendu u Njujorku Lizet Vebster.

Vebster je istakla da su peščane tigar-ajkule poznate po tome što imaju dve materice i da u svakoj od njih ima između 16 i 23 oplođenih jaja.

“Ali ubrzo nakon što razviju zube, najveći i najnapredniji embrion, koji se često prvi izleže, ubiće i pojesti svu braću i sestre sa kojima deli matericu”, navela je Vebster.

Naučnici za ajkule znaju za ovaj proces već decenijama.

Peščane tigar-ajkule obično jedu haringe, jegulje, lignje, rakove i jastoge.

Peščane tigar-ajkule poznate su po tome što nisu agresivne prema ljudima, iako će se braniti od njih, ukoliko to bude potrebno.

Ta vrsta ajkula ima jednu od najnižih stopa reprodukcije među svim vrstama ajkula.

Prema Akvarijumu Pacifika, imaju potomstvo na svake dve godine, a to predstavlja veliki problem s obzirom na to da je vrsta već dostigla kritično nizak broj jedinki.

Prema zvaničnim podacima, populacija peščane tigar-ajkule se smanjuje širom sveta, a mediteranska populacija je “lokalno možda izumrla”, pošto nije bilo podataka o jedinkama u tom području od 2008. godine.

Naučnici smatraju da je broj jedinki te vrste ajkula smanjen za više od 80 odsto za protekle 74 godine zbog industrijskog razvoja, prekomernog ribolova i klimatskih promena.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: