Ministar finansija Siniša Mali istakao je da će i u 2024. ministarstvo koje vodi nastaviti praksu predlaganja zakona

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mali
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/TANJUG

Ministarstvo finansija će i sledeće godine nastaviti praksu predlaganja novih zakonskih propisa po čemu je rekorder među ministarstvima u Vladi Srbije, budući da je prošle godine na dnevnom redu Skupštine Srbije imalo čak 36 zakona, izjavio je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

“Toliko sam zakona branio u parlamentu, a među njima su i izmene zakonskih propisa o e-fakturama i e-fiskalizaciji, što su nam najvažniji projekti na čijoj realizaciji smo radili prošle godine, a ove nastavljamo. Po uvođenju e-faktura smo ispred Francuske, Španije, Portugalije, Slovenije a od 1. januara, one su obavezne za sve obveznike”, rekao je Mali.

Od 1. januara slanje, primanje i čuvanje e-faktura postaje obavezno i za privatne firme koje su obveznici poreza na dodatu vrednost, čime se zaokružuje proces uvođenja ove vrste faktura. Dodao je da je zaokruživanjem uvođenja e-faktura stvoren celovit, centralizivan sistem u kome će porez na dodatu vrednost (PDV) biti vraćan u roku od dan-dva i neće se na vraćanje čekati mesec ili mesec i po dana. Brzi povraćaj PDV- a, prema njegovim rečima, bio je i jedan od glavnih zahteva privrede, koji je uvođenjem e-faktura ispunjen.

“Kada je reč o e-fiskalizaciji država je preuzela trošak uvođenja novih fiskalnih kasa na sebe. Sada imamo i nagradnu igru Uzmi račun i pobedi u kojoj je samo za prva dva-tri dana skenirano više od milion računa”, rekao je Mali.

Dodao je da se i na ovaj način gradi svest naših građana o tome da je važno da se uzme fiskalni račun i da ako to ne uradimo štetimo i sebi, jer se novcem od poreza koji ide u budžet, finansiraju i plate i penzije i nove bolnice i putevi.

“To su bile dve ogromne inicijative koje smo završili tokom 2022. i koje nastavljamo u 2023. Ogroman je i ‘Iskra’ projekat centralizovanog plaćanja svih naknada, odnosno primanja svih zaposlenih u javnoj upravi. To je nešto što građani ne vide i ne osete da se radi, ali mi po prvi put imamo bazu podataka sa stotinama hiljada zaposlenih u javnom sektoru”, istakao je Mali.

Dodao je u izjavi za Tanjug da će “Iskra” projekat biti nastavljen ove i sve do kraja 2024. godine, a da će se njegovom realizacijom doći do informacija ko tačno i koliko prima, čime će se doprineti da se vodi računa o svakom dinaru.

Prema njegovim rečima, radiće se i na reformama u energetskom sektoru, restrukturiranju Elektroprivrede Srbije i drugih kompanija, te daljoj reformi Poreske uprave.

“Očekuje nas i ratifikacije velikog broja sporazuma oko finansiranja raznih projekata, u prosveti, zdravstvu, putnoj i železničkoj infrastrukturi. Time bi trebalo da se obezbedi novac da nijedan od projekata koje smo započeli ne stane”, pojasnio je ministar Mali, uz ocenu da će 2023. godina biti veoma zahtevna naročito kada se imaju u vidu sve neizvesnosti sa kojima se suočavamo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: