Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, govoreči na Srpsko-grčkom poslovnom forumu o najvećim projektima Srbije, da će Srbija 2027, godine biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO i da je predviđeno, kako je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodatnih 17 do 18 milijardi evra investicija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Mali je ocenio da je ova manifestacija velika razvojna šansa Srbije.
“Želim da kažem da smo lane ostvarili rast od 2,5 odsto, a da ove godine očekujemo da rast bude 3,5 odsto. Prošle godine smo prvi put prešli granicu od 69 milijardi evra bruto domaćeg proizvoda a ako sve bude kako smo planirali očekujemo da do kraja 2027. dostignemo 100 milijardi evra“, rekao je on.


Istakao je da je Srbija dostigla rekordno visoku zaposlenost, da se grade industrijski parkovi, ulaže u poljoprivredu, zdravstvo, prosvetu, putnu infrastrukturu.
“Za EXPO ćemo napraviti ceo novi kompleks, očekujemo milijardu evra neto efekta od dolaska ljudi na EXPO. Tamo ćemo napraviti i centar za vodene sportove, Nacionalni stadion, a sve to na 200 hektara površine“, rekao je ministar Mali.


Naveo je da su rokovi kratki i da bi sve trebalo da bude gotovo do kraja 2026. godine.
Očekuje da će na ono što ulaže država reagovati i privatni kapital i da će biti ulaganja i sa strane privatnika.
Dodaje da će se graditi i brza pruga koja povezuje centar Beogarda sa aerodromom i EXPO-om.


Navodeći šta je urađeno u pripremi za EXPO, rekao je da je započeta izgradnja prve linije metroa, da je otvorena nova železnička stanica i da se gradi nova autobuska stanica.
“EXPO nas gura da budemo još agilniji i bolji. To je investicija koja nas gura napred“, istakao je on.
Skrenuo je pažnju i na projekat Beograd na vodi, za koji je rekao da ja najveće gradilište napravljeno od najružnijeg dela grada i naveo da se u ovom naselju grade tržnice, muzeji, hoteli, pešački mostovi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ