Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da više nije samo pitanje cene gasa i struje, već je pitanje da li će ih uopšte biti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sinisa Mali
Foto: Tanjug/Zoran Zestic/Arhiva

Mali je za TV Pink ukazao da je upravo iz tog razloga veoma važan razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i podsetio da je dogovor takav da omogućava da Srbija ima mnogostruko nižu cenu gasa nego bilo gde u Evropi.

“To je važno za privredu, za građane, ali to nije jedini izazov. Izazov je pitanje snabdevanja strujom u celom regionu, a kada se pogleda šesti paket sankcija Rusiji, pitanje je i snabdevanje sirovom naftom”, kazao je Mali.

Ocenjuje da su to ogromni izazovi i dodaje da se osim njih pojavljuje i veliki izazov u prehrambenoj industriji.

Ukazujući na to da je u Evropi već zabeležena nestašica pojedinih namirnica, Mali kauže da je “jedna mala Srbija” i dalje samoodrživa.

U tom smislu ističe da imamo dovoljno brašna, pšenice, kukuruza, šećera, ulja i naglašava da je država odgovorno rekla da će s jedne strane čuvati životni standard građana zamrzavanjem cena određenih namirnica, a s druge strane da će napuniti robne rezerve za slučaj da dođe do nestašica.

Navodi da se i dalje kontroliše cena goriva na pumpama i podseća da bez obzira na ogroman rast cene gasa u Evropi, u Srbiji nije bilo povećanja ni prema građanima, ni prema privredi, što se odnosi i na struju.

“Uprkos krizi u Evropi i svetu, mi smo i dalje stabilni i svi projekti koji su započeti se rade. Ogromni su izazovi pred nama, velika je borba za svaki kilovat struje, za svaki metar kubni gasa. Radimo sve da građani Srbije što manje osete ovu krizu”, kazao je Mali.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: