Podeli vest

Nije tačno da Srbija ima 700.000 tona pšenice u skladištima, nego 60-70 posto manje od toga, izjavio je ministar finansija Siniša Mali

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sinisa Mali
Foto: Tanjug/Zoran Zestic/Arhiva

Nije vreme za špekulantsko ponašanje, nije tačno da Srbija ima 700.000 tona pšenice u skladištima, nego 60-70 posto manje od toga, izjavio je danas Tanjugu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je privredi okupljenoj u Žita Srbije poručio da je pre petnaestak dana izvršen inspekcijski nadzor i da se zna tačno koliko žita ima.

Istakao je da će tržišne cene pšenice biti, te da oni moraju da prestanu da obmanjuju ljude.

“Država će reagovati ako neko pokuša špekulantski da se ponaša, nije vreme za špekulacije”, poručio je on.

Govoreći od državnoj odluci da kupi 131.000 tona pšenice po 40 dinara on je ocenio da je ta cena za proizvođače mala a za prerađivače velika.

“Pratili smo tržište, berze na koje smo naslonjeni direktrno i indirektno. Ta količina pšenice nam je dovoljna da sa onom koja je u skladištima budemo bezbedni u slučaju lomova”, rekao je on.

Nedimović je rekao da je se mera ograničavanja cena najbitnijih proizvoda nastavlja kako bi se obezbedili standard i kupovna moć potrošača.

“Moramo biti obrazivi. Našli smo meru. Sve cene ostaju na istom nivou kao pre 6-7 meseci, samo je šćer poskupeo 6-7 dinara. Vlada Srbije će voditi računa šta se događa na tržištu, ako treba i intervenisati iz robnih rezervi”, rekao je on.

Naveo je da se mere donose u okruženju dinamičnih promena na tržištu zbog rata koji je na 1.000 kilometara od Srbije.

“Moramo da se prilagođavamo uslovima. Sprovodimo odgovornu politiku. Vodimo računa o potrošačima, ali i da sačuvamo privredu, a da mnogo ne upletemo državu”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: