Podeli vest

Kada se uzme stopa inflacije povećanje penzija između 18 i 20 odsto znači da će se primanja penzionera realno povećati za 12 do 14 odsto, pojasnio je Mali

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sinisa Mali
Foto: Tanjug/Zoran Zestic/Arhiva

Kada se uzme u obzir sadašnja stopa inflacije u Srbiji i projekcija Narodne banke Srbije za sledeću godinu koja kaže da će ona biti oko 5,5 odsto, povećanje penzija između 18 i 20 odsto znači da će se primanja penzionera realno povećati za 12 do 14 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

“Isto je kada govorimo o minimalnoj zaradi i povećanju plata u javnom sektoru. Plan je da sa tim krenemo od 1. januara naredne godine a dvocifreno povećanje plata i penzija u realnom iznosu će našim građanima omogućiti bolji životni standard”, rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara nakon dodeljivanja nagrada Blic preduzetnicima.

Dodao je da je veoma važno da povećanja primanja budu veća od stope inflacije i da je pokriju.

Mali je istakao i da država ima para da isplati najavljena povećanja, jer kako je rekao nikada nijedna odluka ovakve vrste nije donesena a da nije vođeno računa o stabilnosti javnih finansija.

U prilog njihovoj stabilnosti naveo je da je učešće našeg javnog duga u bruto-domaćem proizvodu 52,1 odsto, da je stopa rasta BDP- u prvom kvartalu iznosila 4,4 odsto a da se očekuje da u drugom kvartalu bude oko 3,7 ili 3,7 odsto.

Mali je istakao da država želi da održi visoku potrošnju, da građani troše novac kako bi se nivo privredne aktivnosti održao što većim.

Naglasio je i da država ne odustaje ni od jedne započete investicije, a gradi se između ostalog 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, jer investicije pokreću i građevinsku industriju i celu ekonomoju.

“Sledeća važna stvar je odnos uvoza i izvoza. Ako se zanemari uvoz energenata, što moramo da radimo jer nemamo svoje, vidi se da nam izvoz raste, a to je posledica velikih direktnih stranih investicija koje smo imali, pogotovu prošle godine. Sada polako te firme kreću u izvoz, i vidite taj treći deo našeg BDP-a koji doprinosi deviznom prilivu i od toga se obezbeđuju devize kojima se štiti kurs dinara što je veoma važno”, naveo je ministar Mali.

Dodao je da je cilj države da realnim povećanjem penzija i plata, zadržavanjem svih investicija i daljim privlačenjem stranih direktnih investicija kroz reforme koje se rade, održi stopu rasta koliko god je moguće.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: