Podeli vest

Srbija snažno ide napred i mi činimo sve da građani bez obzira na izazove, posledice u vidu inflacije i energetske krize osećaju u što manjoj meri”, istakao je Mali.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mali
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ARHIVA

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da nam ponovo stižu dobre vesti, ovog puta od Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) koji je izašao sa letnjom prognozom da će privredni rast u ovoj godini u Srbiji biti 3,6 odsto i istakao da su prepoznati odlični rezultati koje Srbija postiže.

Mali je, na instagramu, naglasio da to govori u prilog da imamo jaku i stabilnu ekonomiju.

“Njihova prognoza za region je rast od 2,9 odsto, a uz dalje razvijanje inicijative Otvoreni Balkan, rast celog regiona biće i veći. Ova inicijativa je za našu zemlju od od ogromnog značaja, pošto će nas povezati sa drugim članicama u gotovo jedinstvenu privrednu zonu”, objavio je Mali na instagramu.

Kada su u pitanju naši makroekonomski podaci, Mali ističe da su oni uprkos svetskoj ekonomskoj krizi veoma dobri, što se upravo ogleda kroz nivo privrednog rasta, kao i stopi nezaposlenosti koja je na nivou pre pandemije, javnom dugu koji iznosi 53,2 odsto, što je daleko od nivoa koji propisuje Mastriht.

“Srbija snažno ide napred i mi činimo sve da građani bez obzira na izazove, posledice u vidu inflacije i energetske krize osećaju u što manjoj meri”, istakao je Mali.

Kako je naveo, odgovorna i posvećena ekonomska politika koju vlada vodi doprinosi stabilnosti javnih finansija, što daje prostor da se aktivno suzbijaju negativne posledice krize, u vidu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica i ozbiljnom pripremom za predstojeću zimu.

“Ne postoji čarobni štapić, kako bismo uklonili sve ono što je kamen spoticanja, niti je Srbija usamljeno ostrvo, ali zato radimo sve kako bismo održali životni standard građana i stabilnost privrede. Visok rast koji ćemo ostvariti to omogućava, posebno kada je reč o dvocifrenom povećanju plata i penzija”, zaključio je Mali.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: