Privreda Srbije nastavlja da raste i da se razvija, a to nam potvrđuju i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je naš privredni rast u četvrtom kvartalu 2023. godine ubrzao na 3,8 odsto BDP-a, dok smo u celoj prošloj godini ostvarili rast od 2,5 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Pritom, nominalni rast BDP-a u 2023. godini je iznosio 69,5 miliijardi evra, odnosno 8.150,5 milijardi dinara, što je za 47 milijardi dinara više od procene, objavio je Mali na instagramu.

Naveo je da ako se samo prisetimo 2012. godine, kada je naš BDP u apsolutnom iznosu bio 33,7 milijardi evra, vidimo koliko je Srbija napredovala od tada i koliko je naša ekonomija danas jaka, a javne finansije u potpunosti stabilne.

“I u ovoj godini očekujemo dalji rast i razvoj – rast BDP-a od čak 3,5 odsto, što nas vodi ka cilju koji smo postavili da do kraja 2027. godine, vrednost svega proizvedenog u Srbiji, ako budemo neumorno i vredno radili, dostigne čak 100 milijardi evra. Važno je pomenuti i da je u potpunosti očuvano tržište rada, da je stopa zaposlenosti u četvrtom kvartalu iznosila 50,5 odsto, dok je stopa nezaposlenosti na nivou od 9,1 odsto. Pritom je javni dug apsolutno pod kontrolom, a tokom prošle godine smo privukli rekordan nivo stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra”, rekao je Mali.

Jasno je, dodaje, da uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, Srbija nastavlja da se razvija i napreduje.

“Došli smo u vreme ubrzanog rasta, a realizacija programa Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027 daće dodatni vetar u leđa privrednom rastu naše zemlje i građanima omogućiti još bolji kvalitet života”, istakao je Mali.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: