Mali je rekao da je ta nagrada veoma značajna za nas, jer nas svrstava u ekološki odgovorne države sveta

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sinisa Mali
Foto: Tanjug/Zoran Zestic/Arhiva

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija dobitnik nagrade „Pionir u oblasti zelenog finansiranja u kategoriji država za 2021. godinu” (Sovereign Green Market Pioneer in 2021), koju dodeljuje oganizacija Climate Bond Iniative.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je rekao da je ta nagrada veoma značajna za nas, jer nas svrstava u ekološki odgovorne države sveta i da pokazuje da država odgovorno vodi svoje građane putem napretka.

“Srbija kao vodeća zemlja regiona, želi da posluži kao primer drugima u okruženju. Želimo da budemo predvodnici u sprovođenju Zelene agende i da svet prepozna tu našu nameru i viziju. Posvećeni smo ulaganju u ekologiju i zaštitu životne sredine i obezbeđivanju finansiranja zelenih projekata iz novih izvora finansiranja kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica”, rekao je ministar.

On je podsetio da je Srbija prošle godine, u septembru prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu evroobveznicu, u iznosu od jedne milijarde evra i da je interesovanje investitora bilo ogromno i da je premašilo tri milijarde evra.

Mali je dodao da se iz godinu u godinu sredstva za ekološke projekte u budžetu Srbije povećavaju, kao i da će budžet za narednu godinu predvideti finansiranje ekoloških projekata koji našim građanima treba da obezbede čistu vodu, vazduh i kvalitetniji život.

„Reč je o projektima koji se odnose na izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energtetsku efikasnost i obnovljive izvore energije”, naveo je ministar.

Climate Bonds Iniative je međunarodna organizacija koja promoviše ulaganja u projekte i sredstva neophodna za brzu tranziciju na ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika i klimatskom otpornošću.

Nagrade, poput one koju je dobila Srbija, se dodeljuju svake godine kako bi se proslavili napori i dostignuća organizacija i vlada koje su se istakle kao pioniri u održivom finansijskom sektoru, koje rade na rešavanju klimatske krize.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: