Podeli vest

Sistemom za obračun zarada u javnom sektoru “Iskra” zaključno sa decembrom biće obuhvaćeno 296.000 zaposlenih, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i istakao da su Zakonom o budžetskom sistemu koji je prošle sedmice usvojen u Skupštini Srbije, dodate i lokalne samouprave, kao i vojska i policija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

“Plan je da se u naredne dve godine u ovaj sistem uključe i oni koji rade u lokalnim samoupravama, kao i u vojsci i policiji. To bi bio veliki uspeh koji bi doprineo transparentnosti isplata zarada i dao bi nam osnov za eventualnu reformu plata u javnom sektoru”, rekao je Mali na pres konferenciji u Narodnoj banci Srbije.

Ocenio je da je reč o veoma važnom sistemu, o kome se malo govori, ali gde se postižu dobri rezultati.

Na novinarsko pitanje kako će biti rešen problem nedostatka zaposlenih u Poreskoj upravi, Mali je odgovorio da je Poreska uprava jedna od više javnih institucija koja ima problem da nađe kadrove.

“Identifikovali smo taj problem. Više je mogućih uzroka koji su doveli do njega, među kojima su možda i niske plate u javnom sektoru, ali kada krenete da pričate o povećanju plata u javnim službama, onda se to kritikuje. Mislim da radnici na terenu, carinici, tržišni inspektori koji doprinose prihodnoj strani budžeta treba da budu nagrađeni na pravi način i motivisani da karijeru grade u tim institucijama”, rekao je ministar.

Dodao je da će se o tome narednih nedelja razgovarati sa tehničkom misijom MMF-a, kada će se upoređivati naša sa iskustvima institucija drugih zemalja, kako bi se uvidele naše eventualne greške.

“Postoji problem nedostatka radne snage u javnoj upravi. Država mora da osmisli koncept kako bi bila prihvatljiv i poželjan poslodavac za mlade ljude i kako bi ih motivisala da se zapošljavaju u javnom sektoru”, rekao je Mali.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…