Podeli vest

Malta je danas od Severne Makedonije preuzela jednogodišnje predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a dužnost predsedavajućeg vršiće šef diplomatije Jan Borg.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Borg će svečano preuzeti predsedavanje Malte na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču 25. januara.
“Iako je velika čast preuzeti predsedavanje OEBS-om za 2024. godinu, Malta je takođe preuzela ovu ulogu sa dubokim osećajem odgovornosti i dužnosti”, saopštio je danas Borg.


On je dodao da relevantnost i opstanak OEBS-a ostaju najvažniji prioriteti i da će Malta kao predsedavajući “nastaviti da radi na očuvanju i održavanju osnovnih principa i obaveza sadržanih u Helsinškom završnom aktu i Pariskoj povelji”, saopštio je OEBS.


Borg je naveo i da će tokom čitavog predsedavanja Ukrajina ostati prioritet.
“Malta će nastaviti da naglašava potrebu za okončanjem ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, tražeći rešenja za pomoć Ukrajini i njenom stanovništvu”, naglasio je Borg.


Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je 1. decembra, na kraju 30. Ministarskog saveta OEBS-a u Skoplju, da je odluka o predsedavanju Malte doneta jednoglasno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…