“Dani Beograda” se održavaju u spomen na 16. april 878. godine kada se prvi put pominje naziv grada Beograda i 19. april 1867. kada Beograd ponovo postaje srpski grad

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dani beograda
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Tradicionalna manifestacija “Dani Beograda” biće održana na više lokacija u prestonici od danas do utorka, 19. aprila, a posetioce očekuje bogat program sastavljen od niza izložbi, koncerata, javnih vođenja i drugih događaja.

Uoči zvaničnog početka manifestacije, juče su simbolično položeni venci na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada od poslednjeg turskog komandanta Ali Riza-paše posle čega je Beograd ponovo postao srpski grad.

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, prethodno je Knez Mihailovom ulicom prošla svečana povorka predvođena kadetima Vojne gimnazije, Policijskim orkestrom, predstavnicima Gradske uprave, Konjičke brigade policije i članovima Istorijskog društva koji su nosili odeću Beograđana iz 19. veka.

U okviru manifestacije, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda biće organizovane javne šetnje tokom kojih će građani i gosti prestonice imati priliku da se upoznaju sa bogatim istorijskim nasleđem Beograda.

Tako će, između ostalog, biti održana šetnja Ulicom kneza Miloša tokom koje će biti reči o svim pojedinačnim spomenicima kulture i zbog čega je ta ulica zavredela da postane kulturno-istorijska celina.

Takođe, biće održana šetnja Tašmajdanom, Novim Beogradom, ali i šetnja posvećena jednom od najvećih srpskih prosvetitelja i književnika Dositeju Obradoviću.

Biće održana i vođenja kroz kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari, ali kroz zdanje Starog dvora.

U okviru manifestacije, u ponedeljak, 18. aprila će u zgradi Zavoda za zaštitu spomenika kuture Beograda biti održana radionica za decu pod nazivom “Upoznaj Beograd da bi ga više voleo”.

Posetioci na Trgu Republike već mogu da pogledaju izložbu fotografija “Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića”, na kojoj je prikazano nepokretno nasleđe grada u periodu od 1936. do 1946. godine.

Na Trgu Republike će 17. aprila, sa početkom u 11 sati, biti održano “Dečje beogradsko proleće 2022” u okviru koga će posetioci moći da čuju splet dečijih pesama posvećenih Beogradu, u izvođenju dečijih horova i poznatih solista.

Na istom trgu, u 14 sati, biće održan koncert “Pesme o Beogradu” propraćen dramskim igrokazima o Beogradu koji će se odigravati između numera, a u čemu će učestvovati profesionalni glumci.

U Starom dvoru će 18. aprila, u 18 sati, biti održan koncert “Gudača Svetog Ðorđa” kojim će taj kamerni orkestar obeležiti 30 godina od osnivanja ansambla.

U okviru manifestacije na svečanosti u Skupštini grada, 19. aprila, biće dodeljene nagrade najuspešnijim pojedincima za proteklu godinu – “Nagrade grada Beograda – Despot Stefan Lazarević”.

“Dani Beograda” se održavaju u spomen na dva važna datuma iz istorije Beograda – 16. april 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda i 19. april 1867. kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: