Podeli vest

Holivudski trend da se lek Ozempic koristi za dijetu preneo se i u Srbiju, nakon što je u Hrvatskoj već nasto poremećaj na tržištu. RFZO pokrenuo kontrolu apoteka

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/Tanjug

Foto: Pixabay

Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo je kontrolu izdavanja leka Ozempic u 73 zdravstvene ustanove i do sada utvrdio nepravilnosti u 46 ustanova, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i najavila da će protiv ustanova u kojima su utvrđene nepravilnosti RFZO pokrenuti postupak naknade štete.

Ozempik je inovativni lek koji je o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđen dijabetičarima, a koji zdrave osobe zloupotrebljavju koristeći ga za mršavljenje, navodi RFZO.

Kontrola izdavanja tog leka je obavljena za period od 1. juna do 30. septembra 2022. godine, a u postupcima koji su već završeni utvrđene su nepravilnosti kao što su da je lek propisivan u većoj količini od potrebne za 30 dana, kao i da je propisivan mimo uslova pod kojim se ovaj lek izdaje o trošku RFZO, sapošteno je iz Fonda.

Kopišćenje leka Ozempik za mršavljenje u Hrvatskoj je već izazvao poremećaj tržišta.

U apotekama u ovoj susednoj zemlji Ozempica više nema pa su dijabetičari primorani da prelaze granicu kako bi do njega došli, prenosi Hrvatska radio televizija.

Druga opcija za njih je da zamenu za Ozempic plate 13 evra više.

Oni koji koriste lek Ozempic za mršavljenje očekuju da će za tri meseca skinuti i do 40 kilograma i zato ovaj lek zovu i “belom dijetom” i kako prenosi HRT to je dijeta koja se sada masovno primenjuje u Hrvatskoj iako je stručnjaci ne preporučuju.

Iz Hrvatskih udruženja dijabetičara apeluju na lekare da lek prepisuju kako je predviđeno i nadaju se da će ovaj lek u apoteke uskoro stići.

Prema najavama to bi trebalo da se dogodi tek za tri meseca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: