Podeli vest

Dragi je ranije danas najavio da će razgovarati sa Matarelom i obavestiti ga o daljim koracima, nakon što su tri koalicione stranke povukle podršku njegovoj vladi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dragi
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Italijanski premijer Mario Dragi predao je danas ostavku predsedniku Serđu Matareli, saopšteno je iz kabineta italijanskog predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, Matarela je zatražio od Dragija da ostane na funkciji premijera kao vršilac dužnosti.

U saopštenju se ne navodi da li će Matarela raspustiti parlament ili raspisati vanredne izbore, prenosi Rojters.

Predsednik Italije planira kasnije danas da se sastane sa predsedavajućima oba doma parlamenta.

Dragi je ranije danas, obraćajući se u parlamentu, najavio da će razgovarati sa Matarelom i obavestiti ga o daljim koracima, nakon što su tri koalicione stranke povukle podršku njegovoj vladi.

Tri glavna koaliciona partnea Dragija odbila su juče da učestvuju u glasanju o poverenju u Senatu, na kojem je Dragija podržalo 95 od 321 senatora, dok je 38 bilo protiv.

Desetine senatora bojkotovalo je glasanje, čime su ostavili okrnjenu Dragijevu koaliciju, bez velike većine koju je nastojao da pridobije i sa prevremenim izborima u septembru ili oktobru kao najverovatnijim ishodom

Glasanje su bojkotovali senatori tri stranke iz Dragijeve koalicije: Forca Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berluskoni, zatim krajnje desničarske Lige, koju vodi Mateo Salvini i iz populističkog Pokreta 5 zvezda (M5S).

Dragi je i prošle nedelje podneo ostavku, ali ga je predsednik Serđo Matarela odbio i rekao mu da pred parlamentom vidi da li može da oživi široku koaliciju.

Mario Dragi je ranije pozvao na jedinstvo i izneo niz problema sa kojima se Italija suočava, od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cena.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: