U kliničkoj slici obolelih dominiralo je povraćanje, oko 74 odsto obolelih je povraćalo, dok je oko 45 odsto navelo dijareju i povišenu telesnu temepraturu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zlatibor
Foto: Shutterstock

Gradski zavod za javno zdravlje dobio je sve potrebne podatke u vezi sa trovanjem dece na ekskurziji na Zlatiboru i započeo epidemiološko istraživanje, kažu u toj zdravstvenoj ustanovi i dodaju da su svi rezultati dosadašnjih virusoloških analiza bili negativni, a da je za bakteriološku analizu potrebno više dana.

U izjavi za Tanjug navode da je 6. novembra u popodnevnim časovima Centar za kontrolu i prevenciju bolesti telefonskim putem obavešten od kolega iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” o pojavi 14-oro dece sa stomačnim tegobama koji su pregledani u toj zdravstvenoj ustanovi u noći između 5. i 6. novembra, a da je sedmoro od njih zadržano.

Reč je o učenicima osmog razgreda Osnovne škole “Jovan Ristić” u Borči koji su u okviru ekskurzije u periodu od 3. do 5. novembra na Zlatiboru bili u jednom odmaralištu.

“Prema najnovijim informacijama iz Instituta za majku i dete dobili smo podatak da se od tih sedmoro dece za petoro planira otpust danas ili je otpušteno, a dvoje se i dalje zadržava na daljem posmatranju”, rekla je za Tanjug načelnik jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti pri Gradskom zavodu za javno zdravlje Slavica Maris.

Dodala je da su tegobe uglavnom nastale tokom povratka za Beograd, oko tri sata nakon konzumiranja poslednjeg obroka u objektu u kojem su bili smešteni.

U kliničkoj slici obolelih dominiralo je povraćanje, oko 74 odsto obolelih je povraćalo, dok je oko 45 odsto navelo dijareju i povišenu telesnu temepraturu, navela je i dodala da je ta temperatura uglavnom bila subfebrilna i da je jako mali broj dece imao temperaturu iznad 38 stepeni.

Osim toga, dodala je, u kliničkoj slici obolelih bili su bolovi u stomaku i malaksalost.

Precizirala je da su sa simptomima zaraznog trovanja hranom registrovane 64 osobe – 62 učenika i dva nastavnika od, kako je rekla, 116 eksponiranih osoba – 111 učenika i pet nastavnika.

“Odmah po dobijanju informacije započeli smo epidemiološko istraživanje i u saradnji sa direktorkom škole ”Jovan Ristić” dobili sve potrebne podatke i organizovali dvodnevnu kontrolu stolica kako od obolelih, tako i od eksponiranih za virusološku i bakteriološku analizu”, rekla je Maris.

Navela je da je tokom današnjeg dana prikupljeno 20 uzoraka stolica i da su urađene virusološke analize na norovirus, adenovirus i rotavirus, te da su svi rezultati bili negativni.

“Za bakteriološku analizu potrebno je ipak više dana, minimum dva dana”, rekla je Maris.

Navela je da je odmaralište u kojem su deca boravila u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Užice i dodala da su oni obavili svoj deo posla, te da se čekaju rezultati.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: