Podeli vest

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je danas u Vašingtonu da se u praksi videlo da policijske snage premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zaustavljaju transport s novcem koji Srbija obezbeđuje za srpski narod na Kosovu i Metohiji, zbog čega nije omogućeno snabdevanje srpskih bolnica, škola i drugih ustanova, ističući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom izlaganju pred Savetom bezbednosti UN demaskirao Kurtijeve laži.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

marko đurić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

“On je pred Savetom bezbednosti u Ujedinjenim nacijama postavio pitanje zbog čega je transport sa novcem koji, uzgred budi rečeno, sprovodi britanska licencirana kompanija Henderson, zaustavljen na prelazima”, naveo je Đurić, za Tanjug.

Ambasador je podsetio da je predsednik Vučić posebno ukazao na apsurd Kurtijevih tvrdnji.

“On je tvrdio da mi tobože u nekim vrećama prebacujemo novac na Kosovo i Metohiju ilegalno i da je reč o netransparentnom procesu, a britanska licencirana kompanija na potpuno legalan način vrši prevoz valute koja je jedina legalna valuta, jedino legalno sredstvo plaćanja na teritoriji Republike Srbije”, rekao je on.

Đurić dodaje da “Kurti zapravo sve vreme pokušava da sprovodi jedan proces koji ima za cilj da afirmiše njegovu poziciju po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije, ne obazirući se na to što bolnice zbog njegovog etnonacionalističkog terora ostaju bez lekova, što trpi 69.000 korisnika plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.500 korisnika stipendija i još više korisnika Studentskog centra.

“Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici ima blizu 5.000 studenata, 10.000 studenata ukupno studira u tom gradu i na sve to Kurti je svojim delovanjem stavio katanac, a mi smo na to jasno ukazali pred međunarodnom zajednicom”, naveo je Đurić.

Podsetio je da je predsednik Vučić pokrenuo inicijativu da se sazove hitna sednica Saveta bezbednosti, kada je međunarodnoj zajednici ukazano na to šta Kurti radi.

“Zato što je sednica održana, iako su neki u Beogradu pokušavali da tvrde da predsednik Vučić i Srbija nikada takvu inicijativu neće pokrenuti, a ta inicijativa je sprovedena. I to uspešno. I sada se Kurti nalazi u jednoj nezavidnoj političkoj situaciji koja ga tera da opet pokušava, a ja verujem, lažno, da prikaže da nešto radi na tome da se to promeni”, naveo je ambasador.

Đurić se osvrnuo i na odjeke i reagovanja na sednicu Saveta bezbednosti.

“Sama činjenica da je 13 od 15 članica Saveta bezbednosti ili izrazilo zabrinutost ili direktno oštro osudilo Kurtijeve poteze, nešto je što nismo videli od 1999. godine, jer uvek je u Međunarodnoj zajednici držanje prema pitanju Kosova i Metohije bilo striktno po liniji na one zemlje koje priznaju, odnosno one koje ne priznaju”, naglasio je Đurić.

On je podsetio na to “da bi one koje priznaju, po pravilu bezuslovno i bezrezervno podržavale Prištinu, dok bi one koje ne priznaju, bile na srpskoj strani”.

“Sada su te granice, na Kurtijev užas, zamućene i imali smo jasnu osudu njegovog delovanja od niza zemalja koje priznaju Kosovo i Metohiju – od Francuske, Malte, pa i do Sjedinjenih Američkih Država. Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama je vrlo jasno i eksplicitno rekla da nekoordinisani potezi, koji nanose teške štetne posledice srpskoj zajednici, ne treba da budu sprovođeni i da treba da budu povučeni”, istakao je Đurić.

Amsador Srbije u SAD stoga veruje da je to bio “dobar dan za ogoljavanje onoga što Kurti radi Srbima i da se čuje istina o tome u šta zapravo Kurtijev režim pretvara južnu srpsku pokrajinu”.

“Veoma dobro je što i predsednik Vučić pred Savetom bezbednosti podsetio na to da ubedljiva većina država sveta priznaje teritorijalni integritet Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju”, poručio je Đurić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ