Podeli vest

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović i direktorka Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) Maja Handjiska Trendafilova razgovarali su danas o rezultatima dosadašnje i mogućim oblicima buduće saradnje Ministarstva i ReSPA-e.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

martinović
FOTO TANJUG/ NACIONALNA AKADEMIJA ZA JAVNU UPRAVU/

Sagovornici su se složili da postoji prostor za unapređenje i produblјivanje međusobnih odnosa, što treba da doprinese dalјoj modernizaciji i profesionalizaciji javne uprave u celom regionu, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Martinović je istakao da Srbija nastoji da ojača svoju poziciju i bude vidlјivija u ovoj međunarodnoj organizaciji, posebno u smislu dodatnog kadrovskog kapaciteta.

„Naša država je postigla ozbilјne rezultate i ostvarila značajan napredak u reformisanju državne uprave i lokalne samouprave, posebno na normativnom planu. Doneli smo veliki broj zakona i podzakonskih akata i verujem da bi naša iskustva mogla biti korisna zemlјama u regionu“, naglasio je ministar i dodao da je Srbija otvorena i za tuđe ideje i konkretne predloge koji će pomoći unapređenju reformskog procesa.

Osvrnuvši se na inicijativu Otvoreni Balkan, čiji je inicijator predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao primer uspešne regionalne saradnje, Martinović je objasnio da zemlјe Zapadnog Balkana imaju slična iskustva i probleme, a da su dijalog i razmena mišlјenja jedini način za njihovo rešavanje.

Direktorka ReSPA-e čestitala je Martinoviću postavlјenje na funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave i izrazila zahvalnost na tome što Ministarstvo na čijem je čelu, kao glavni institucionalni partner ove organizacije, prepoznaje njene mehanizme i instrumente za stvaranje odgovornih i efikasnih sistema uprave u zemlјama Zapadnog Balkana.

Na sastanku je bilo reči i o potencijalnoj saradnji regionalnih škola i akademija za obuku državnih službenika, a Handjiska Trendafilova istakla je da je Nacionalna akademija za javnu upravu postala brend u regionu, čime je Srbija u oblasti stručnog usavršavanja zaposlenih u javnoj upravi postavila standarde drugim državama članicama ReSPA-e.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: