Podeli vest

Ilon Mask i Sem Altman su nekada bili kolege u sada vodećoj AI kompaniji OpenAI. Sada šef Tesle pokreće sudski postupak protiv svog bivšeg kolege.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File

Tehnološki milijarder Ilon Mask eskalira svoju svađu sa kompanijom za razvoj ChatGPT OpenAI i njenim šefom Semom Altmanom tužbom. Suština je da je OpenAI, čiji je suosnivač Mask 2015. godine, skrenuo sa dogovorenog puta da bude neprofitna kompanija čije istraživanje veštačke inteligencije treba da koristi čovečanstvu.

Od ovoga sada koristi posebno glavni investitor Majkrosoft, prema tužbi podnetoj u četvrtak u San Francisku. Ovo je „flagrantno kršenje“ prvobitnog ugovora o osnivanju.

Mask, koji je napustio OpenAI nakon nekoliko godina, dugo je kritikovao OpenAI i Altmana. Prošle godine je osnovao sopstvenu AI kompaniju pod nazivom Ks.AI, čiji se čet-bot Grok takmiči sa ChatGPT-om – istovremeno upozoravajući na opasnosti od veštačke inteligencije.

Mask vidi razliku od drugih programera u činjenici da njegov AI treba da traži „istinu“. Mask je blizak političkim pozicijama američke desnice, žali se na navodni rasizam prema belcima i protiv “probuđenog moždanog virusa” koji uništava čovečanstvo. Termin „probuđen“ često sumira napore i stavove protiv diskriminacije.

AI kao navodna opasnost

Mask je u tužbi istakao da je OpenAI izričito osnovan kao protivteža tandemu Gugla i AI kompanije DeepMind, koju je kupila internet kompanija. Okidač je bila ideja da se veštačka inteligencija, sa svojim potencijalnim opasnostima, ne prepusti profitno orijentisanim kompanijama.

Ovde se konkretno radi o takozvanoj opštoj veštačkoj inteligenciji, koja ne samo da može da obavlja pojedinačne, uske zadatke bolje od ljudi, već je generalno superiornija od njih. Mask tvrdi da je smislio ime OpenAI.

Prema tužbi, on vidi posebnu prekretnicu u neuspelom pokušaju upravnog odbora OpenAI da ukloni Altmana sa mesta šefa . Majkrosoft je, kao donator od milijardu dolara, iskoristio svoj uticaj da bi se Altman vratio na vrh. Novi članovi odbora nemaju nikakvu dubinsku ekspertizu u oblasti veštačke inteligencije.

Četiri uklonjena člana odbora OpenAI bili su pristalice kontroverznog filozofskog pogleda na svet „efikasnog altruizma“. Škola misli koja sve više pronalazi sledbenike, posebno u Silicijumskoj dolini. Efikasni altruisti žele da urade što je moguće više dobra sa što manje resursa. Pokretu su se pridružili i milijarderi, a i sam Mask je blizak pokretu. Kritičari optužuju efektivne altruiste da samo slede svoje interese.

Sada je slučaj da OpenAI „ne samo da razvija opštu veštačku inteligenciju, već je i usavršava kako bi maksimizirao Majkrosoftov profit – umesto u korist čovečanstva“, navodi se u tužbi. U početku nije bilo odgovora OpenAI na tužbu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: