Podeli vest

Preko 1.000 zaposlenih u servisu kratkih poruka Ks je izgubilo posao. Radili su umereno i bezbedno i bili su odgovorni za borbu protiv širenja govora mržnje. Autoritet za onlajn bezbednost je zabrinut.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler, File)

Pod svojim vlasnikom Elonom Maskom (52), servis za kratke poruke Ks je otpustio više od hiljadu zaposlenih širom sveta koji su bili odgovorni za moderiranje sadržaja i borbu protiv širenja govora mržnje.

Australijska agencija za bezbednost na internetu saopštila je ovo u četvrtak, pozivajući se na brojke sa onlajn platforme.

Shodno tome, 1.213 zaposlenih u oblasti „Poverenje i bezbednost“ napustilo je onlajn kompaniju otkako ju je kupio visokotehnološki milijarder Mask u oktobru 2022. Među njima je 80 odsto softverskih inženjera u ovoj oblasti. Istovremeno, hiljade ranije blokiranih korisničkih naloga su ponovo aktivirane. Nadležni su objasnili da su stvoreni svi uslovi za širenje štetnih sadržaja.

Konkretne brojke objavljene po prvi put
Direktorka agencije Džuli Inman Grant rekla je da je ovo prvi put da su objavljeni tako konkretni podaci o otpuštanju radnih mesta u kompaniji Ks. Vaš organ je zatražio brojeve od servisa kratkih poruka na osnovu zakona o onlajn bezbednosti.

Mask je preuzeo Ks u oktobru 2022. za 44 milijarde dolara. Kao deo haotičnog restrukturiranja platforme, Mask je otpustio najviše rukovodstvo i hiljade zaposlenih. Pored toga, čelnik proizvođača električnih automobila Tesla drastično je smanjio moderiranje sadržaja i dozvolio korisnicima koji su bili zabranjeni zbog kršenja pravila – od kojih je najpoznatiji bivši američki predsednik Donald Tramp – da se vrate na platformu.

Posmatrači osuđuju značajan porast poruka mržnje i dezinformacija o Ks. Sam Mask je izazvao ogorčenje širenjem teorija zavere i antisemitskog sadržaja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: