Podeli vest

– Prvi pacijent kojem je ugrađen implantantni moždani čip tehnološke kompanije Neuralink potpuno se oporavio i u stanju je da kontroliše kompjuterskog miša koristeći samo svoje misli, izjavio je osnivač te kompanije Ilon Mask.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mask
Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler/File

”Postignut je napredak, izgleda da se pacijent u potpunosti oporavio, i možemo da uočimo efekte koje čip ima na mozak. Pacijent može da pomera miša po ekranu samo koristeći svoj mozak”, rekao je Mask, prenosi Rojters.


On je dodao da će Neuralink pokušati da testira da li pacijent može da pomoću misli izazove klikove na mišu.
Kompanija Neuarlink je prošlog meseca uspešno ugradila čip svom prvom ljudskom pacijentu, nakon što je u septembru dobila odobrenje za vršenje eksperimenata na ljudima.


Koristeći hirurškog robota, tim Neuralink ugradila je čip povezan za interfejsom mozak-računar u deo mozga koji kontroliše pokrete i kretanje, s namerom da pacijent za početak ovlada upotrebom miša i tastature koristeći samo svoje misli.


Rojters navodi da Mask ima velike planove vezane za Neuralink, pošto želi da proizvodima te kompanije olakša lečenje gojaznosti, autizma, depresije i shizofrenije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: