Podeli vest

Mask je rekao da će “Teslini” troškovi nabavke sirovina i komponenti biti u silaznom trendu u narednih šest meseci, prenosi “Blumberg”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ilon Mask
Foto: Shutterstock

Glavni izvršni direktor “Tesle”, multimilijarder Ilon Mask, izjavio je da uočava signale da je globalna ekonomija „prošla vrhunac inflacije“ i da očekuje blagu recesiju koja bi mogla da potraje 18 meseci.

U obraćanju na godišnjoj skupštini akcionara kompanije koja proizvodi električna vozila, Mask je rekao da će “Teslini” troškovi nabavke sirovina i komponenti biti u silaznom trendu u narednih šest meseci, prenosi “Blumberg”.

„Taj trend je silazni, što sugeriše da smo prošli vrhunac inflacije. Mislim da će inflacija ubrzano pasti” u nekom trenutku u budućnosti, rekao je Mask u fabrici i “Teslinom” sedištu Ostinu.

Centralne banke su krenule s agresivnim pooštravanjem politike zbog pritiska inflacije na potrošače i poslovne rezultate preduzeća. U SAD su potrošačke cene porasle 9,1 posto u junu na godišnjem nivou, a zvaničnici Federalnih rezervi kažu da rast cena tek treba da se uspori. Naredni podatak o inflaciji treba da bude objavljen 10. avgusta.

„Imamo neku vrstu uvida u to u kom će se pravcu kretati cene s vremenom“, rekao je Mask, navodeći potrebe “Tesle” da kupuje sirovine često mesecima unapred pre početka njihovog korišćenja.

Prema njegovim rečima, “zanimljiva stvar koju sada uočavamo jeste da cene većine sirovina koje ulaze u ”Teslinu” proizvodnju – ne sve, ali više od polovine – imaju trend pada u periodu od šest meseci“.

Akcije “Tesle” su potonule danas za 0,8 posto na 918,70 dolara na berzi u NJujorku do 6:30 časova, pre početka redovnog trgovanja.

Mada “Tesla” ima globalni uvid u cene inputa, Mausk je upozorio da je pravljenje makroekonomskih prognoza „recept za katastrofu“, i poručio da su njegovi komentari takođe „nagađanje“ i „potpuna spekulacija“, dođući da bi trendovi mogli da se promene.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: