Podeli vest

Broj zaraženih korona virusom u Srbiji je u porastu. Prema poslednjim podacima od 19.321 testirane osobe u poslednjih sedam dana, koronavirus je potvrđen kod njih 3.848. Stručnjaci su odgovarali na pitanje da li se u Srbiju vraćaju crvene zone i kovid bolnice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Covid
Foto: Tanjug

SZO je u maju izdala saopštenje da bolest kovid 19 više nije bolest od globalnog i javno zdravstvenog značaja, ali to ne znači da virusa više nema.

Zbog porasta broja zaraženih u Srbiji Radna grupa Ministarstva zdravlja donela je mere koje na snagu vraćaju nošenje maske u zdravstvenim ustanovama i zabranu poseta u većini bolnica.

Direktorka Službe za bolničku epidemiologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Vesna Mioljević za RTS kaže da je porast broja signal za zdravstvene radnike.

“Ovo što se sada dešava svakako je signal nama lekarima i zdravstvenom sistemu da moramo da reagujemo, da upozoravamo građane. A svakako niko ne može predvideti šta će se dešavati u narednom periodu. Ali, naglašavam da imamo i vakcine i lekove. Tako da, ja sam optimista i nisam previše zabrinuta u ovom trenutku“, rekla je Mioljevićeva.

Čekaju li nas nove izolacije?

Stručnjaci se slažu da je teško da će se korona virus vratiti u meri u kojoj je ranije bio prisutan koji bi zahtevao crvene zone i izolaciju.

“Dužnost ovih institucija jeste upravo to da objasne ljudima da ovo je nešto na šta se moramo naviknuti, na čije se prisustvo moramo naviknuti kao na prisutni grip, ali da ima razlike. Kovid nema talase kao što ima grip, ali kovid ima teških pacijenata kojih ima možda nekada u nekim talasima i više pacijenata nego što grip donese. I mi smo toga svesni i danas“, rekao je doktor Stevanović za RTS.

Načelnik Klinike za anesteziju KBC “Dragiša Mišović” prof. Predrag Stevanović kaže da Kovid ostaje i uvek će biti tu i da se treba na njega naviknuti kao na grip.

Eris je stigao u Srbiju, a ovo su simptomi

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je u prošle nedelje da je potvrdio prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je navela da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Stručnjaci navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati. Simptomi kovida uključuju: temperaturu, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

Na snazi su preporuke Radne grupe

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije COVID-19 donela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

  • Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.
  • Obavezno je testiranje na COVID-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije.  
  • Obavezno testiranje kontakata sa COVID pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Na nivou bolničkih ustanova:

  • Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.
    • Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama
    • Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje
  • Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove
  • Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od COVID-19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna gr


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…