Podeli vest

Posadu će činiti dva američka i po jedan japanski i ruski kosmonaut, preneo je Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ilon Mask
Foto: Pixabay

Kompanija Ilona Maska Spejs Iks, trebalo bi danas da lansira u orbitu sledeću posadu Međunarodne svemirske stanice, kao deo petomesečne misije.

Posadu će činiti dva američka i po jedan japanski i ruski kosmonaut, preneo je Rojters.

Navodi se da je Spejs Iks lansirna raketa, koja se sastoji od raketnog vrha Falkon 9 sa kapsulom Kru Dragon pod nazivom Enđurens, postavljena za poletanje u podne po američkom vremenu u NASA svemirskom centru “Kenedi” u Kejp Kanaveralu na Floridi.

Četvoročlana posada, kako se dodaje, trebalo bi da stigne na Međunarodnu svemirsku stanicu (IS S) oko 29 sati kasnije, u četvrtak uveče, kako bi započela petomesečnu naučnu misiju u orbitalnoj laboratoriji oko 420 kilometara iznad Zemlje.

Napominje se da misija, nazvana Kru-5, označava petu legitimnu posadu IS S-a, kojom je NASA letela u Spejs Iks vozilu otkada u maju 2020, Teslin vlasnik Mask, u okviru privatnog raketnog poduhvata, počceo da šalje američke astronaute u svemir.

“Svi sistemi svemirskih letelica su u funkciji”, rekla je komentatorka Spejs Iksa Kate Tajs tokom veb prenosa pripremnih aktivnosti oko tri sata pre lansiranja, dodajući da “u ovom trenutku sve izgleda dobro što se tiče vremenskih prilika”.

Rojters prenosi da su astronauti upravo izašli iz operativne zgrade svemirskog centra obučeni u svoja belo-crna odela sa šlemovima da bi mahnuli znatiželjnicima i oprostili se od voljenih pre nego što su odvezeni do lansirne rampe nekoliko milja odatle.

Najnoviji tim predvodi Nikol Man, 45, borbeni pilot veteran, a ona ulazi u istoriju svemirskih letova kao prva žena koju je NASA poslala u orbitu i prva na mestu komandanta posade Spejs Iks Kru Dragon.

U misiju je uključena je Ana Kikina (38), aktivan član ruske svemirske agencije Roskosmos, koja je će leteti na američkom svemirskom brodu uprkos tenzijama Rusije i SAD oko rata u Ukrajini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: