Američka savezna država Merilend poništiće 175.000 presuda za korišćenje marihuane izrečenih tokom proteklih nekoliko decenija, najavio je guverner Merilenda Ves Mur u intervjuu za Vašington post.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Mur, prvi crnac guverner Merilenda, rekao je da će danas potpisati masovna pomilovanja i da je planirano da taj događaj koincidira sa praznikom Džuntint (Juneteenth), koji se obeležava u znak sećanja na dan kada su poslednji robovi u Americi saznali da su slobodni. Iz kaznenih dosijea više od 100.000 ljudi nestaće osude za posedovanje ili pušenje marihuane, koja je sada legalna u Merilendu, državi od šest miliona stanovnika na istočnoj obali SAD, koja je legalizovala rekreativnu upotrebu i maloprodaju marihuane referendumom 2023. godine.

Upravo crnci, prema Vašington postu, predstavljaju 33 odsto stanovništva savezne države Merilend, ali i 70 odsto muškaraca koji su zatvoreni, a kako upozorava Američka unija za građanske slobode, verovatnoća da će crnac biti uhapšen zbog korišćenja marihuane bila je tri puta veća nego verovatnoća da će biti uhapšen belac.

Mur je rekao za Post da su presude za korišćenje marihuane bile povod da onima koji su osuđeni budu uskraćeni posao, smeštaj ili pristup obrazovanju. Dok je upotreba i posedovanje marihuane i dalje nezakonita prema američkom federalnom zakonu, 24 savezne države su legalizovale njenu rekreativnu upotrebu sopstvenim zakonima, dok 38 država i Vašington D.C. dozvoljavaju korišćenje marihuane u medicinske svrhe, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: