Podeli vest

Kafa, kapućino ili kratka crna kafa za mnoge ljude je ritual bez koga ne mogu da započnu dan. U susret danu kapućina stručnjaci su radili novo istraživanje i odgovorili na pitanje decenije- koliko šoljica kafe je previše?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

kafa
Foto: Shutterstock

Kako je nastao kapućino?

Kapućino je, prema predanju, prvi napravio fratar reda kapucina Marko d’Avijano, koga je u septembru 1683. godine poslao papa Inočenco XI u Beč, da ubedi evropske sile da formiraju koaliciju protiv muslimanskih Osmanlija koji su ga opsedali.

Tada je fratar u jednoj bečkoj kafani prvi put “ispravio” prejak ukus kafe dodavanjem mleka.

Izgleda da naziv kapućino potiče, kako tvrde neki stručnjaci, od franjevaca kapucina, verovatno zbog sličnosti boje napitka sa bojom fratarske odežde.

Decenijska rasprava oko broja šoljica kafe

Iako se prednosti i nedostaci konzumacije kafe raspravljaju decenijama, nova istraživanja sa Univerziteta Južne Australije otkrivaju da konzumiranje šest ili više šoljica kafe dnevno može biti štetno po zdravlje, povećavajući rizik od bolesti srca za čak 22 odsto.

Istražujući povezanost dugotrajne konzumacije kafe i kardiovaskularnih bolesti, istraživači sa Univerziteta Južne Australije, doktorka Ang Zhou i profesorka Elina Hyppönen sa Australijskog centra za precizno zdravlje, kažu da njihovo istraživanje pokazuje tačku u kojoj višak kofeina može izazvati visok krvni pritisak, preteču srčanih bolesti.

Ovo je prvi put da je postavljen gornji limit za sigurnu konzumaciju kafe u odnosu na zdravlje srca.

“Kafa je najčešće konzumirani stimulans na svetu – budi nas, povećava energiju i pomaže nam da se usredsredimo – ali ljudi uvek pitaju ‘koliko kofeina je previše?’,” kaže profesorka Hyppönen.

“Većina ljudi bi se složila da ako popijete puno kafe, možda ćete se osećati nervozno, razdražljivo ili možda čak mučno – to je zato što kofein podstiče telo da brže i jače radi, ali takođe ukazuje da ste možda dostigli svoj trenutni limit.

“Takođe znamo da rizik od kardiovaskularnih bolesti raste sa visokim krvnim pritiskom, što je poznata posledica prekomerne konzumacije kofeina.

“Da biste očuvali zdravo srce i normalan krvni pritisak, ljudi moraju ograničiti unos kafe na manje od šest šoljica dnevno – na osnovu naših podataka, šest je bila tačka u kojoj je kofein počeo negativno uticati na kardiovaskularni rizik.”

Procenjuje se da se svakog dana širom sveta popije tri milijarde šoljica kafe, a poznavanje granica onoga što je dobro za vas i onoga što nije je od suštinskog značaja, kaže profesorka Hyppönen i zaključije:

“Kao i sa mnogim stvarima, sve se svodi na umerenost – preterivanje će vas koštati zdravlja.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: