Podeli vest

Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je 1999. godine ustanovila organizacija Unesko, a rezolucijom potvrdila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, neiskazivo važan za svaki narod i svakog pojedinca, kao što je maternji jezik sasvim sigurno drugo najveće bogatstvo koje stičemo, posle samog života, koji treba razumeti kao dar bez premca, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PIXA BAY

Kako se podseća, Vuk Stefanović Karadžić zapisao je o maternjem jeziku: “Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo ga, umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.”

“Svaki jezik na planeti jeste vredan i valja ga čuvati, negovati i prenositi na buduća pokolenja. Poštovanjem drugih jezika, poštujemo i svoj jezik. Razumevanjem drugih naroda, razumećemo i sebe. Maternji jezik je integralna komponenta kulturnog identiteta svakog naroda, sredstvo sporazumevanja i prepoznavanja, način približavanja, ali i očuvanja različitosti, besplatan alat za uzajamno prihvatanje, za solidarnost i dijalog. Ako negde zaista postoji razvijena, visoka svest o vrednosti svakog jezika, kao temelja pojedinačnih kultura, onda je to upravo u AP Vojvodini, gde se staramo da se jezik svake nacionalne zajednice očuva i gde pazimo na pravo svakog govornika da može nesmetano da ga koristi”, ističe se u saopštenju.

Kako se ukazuje, jezik nije samo oruđe za komunikaciju s drugima, nego je i naš put do sebe.

“Na jeziku sanjamo i stvaramo drugačiju, željenu stvarnost u onoj umetnosti koja počiva na rečima, književnosti pre svih, s krunom najviše manifestacije svakog jezika u pesništvu. Međutim, maternji jezik je još više od toga – kako mu i ime kaže – naša spona s ljubavlju i negom bez koje ne bismo mogli preživeti, onom majčinskom”, piše u saopštenju.

Obeležavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika pridružujemo se zemljama članicama Uneska, koje na ovaj način, u ovaj dan, promovišu kulturnu raznolikost i višejezičnost, napominje Pokrajinska vlada i dodaje da zato danas proslavljamo lepotu, posebnost i važnost svih jezika u svetu, a naročito u našoj Vojvodini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: