Pilot-projekat “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo”, koji se od septembra 2023. sprovodi u pojedinim školama, a koji predviđa pet puta nedeljno časove fizičkog vaspitanja i četiri puta za srednjoškolce, već pokazuje pozitivne promene kod dece, rekla je danas Tatjana Medved, predsednica Radne grupe tog pilot-projekta.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Foto:Pixabay

Ona je u izjavi za Tanjug posle sastanka Radne grupe izjavila da pomaka itekako ima, najviše kod dece u uzrastu od sedam do 12 godina.

“Zaista se vide pozitivne promene kod dece, najviše kod đaka nižih razreda. Analize koje smo dobili iz razgovora i obilaskom škola koje su obuhvaćene projektom, od nastavnika, odnosno učitelja, to je da su im koncentracija i pažnja povećane, da se zaista vide promene. Naravno, kada svaki dan imate časove fizičke aktivnosti to mora da ima uticaj na njihove ostale aktivnosti u toku dana”, istakla je Medved.

Kaže da je Radna grupa na sastanku prošla kroz sve korake koje su do sada napravili u okviru projekta i da se očekuje i održavanje planirannog javnog roditeljskog sastanka.

“Možda ćemo promeniti formu, odnosno da na tim javnim roditeljskim ne bude više upoznavanje sa samim projektom, već koliko je učinjeno kroz projekat i koliki je značaj i fizičkog vaspitanja i aktivnosti, da ih imaju svakoga dana. Time nadoknađujemo i sve ono što i mi kao roditelji ne možemo da obezbedimo svojoj deci u toku dana”, pojasnila je ona za Tanjug.

Posebno naglašava da je cilj da se od sledeće godine sva deca vrate u sistem da svake godine imaju sistematske preglede.

“Oni se sada obavljaju svake druge godine, a ideja je da se to sada obavlja jednom godišnje. Dakle, za svu školsku decu, a kao što je Ministarstvo zdravlja i najavilo to je da će se lekarski pregledi frekventno obavljati na jednogodišnjem nivou, a Radna grupa teži ka tome da se to odvija u školama”, istakla je Medved.

Ukazuje na to da je veoma važno da se zdravstveno stanje učenika proverava svake godine, jer na taj način može da se prati i fizička sposobnost te dece.

Medved poručuje da je od najvećeg značaja saradnja sa državnim institucijama i relevantnim ustanovama, kako bi projekat bio što uspešniji.

“Kako smo na početku projekta spomenuli, svi državni organi i institucije iz delokruga sporta i sportske medicine treba da se uključe u ovo i da zajednički doprinesemo promeni stanja i dece i odraslih. Već u nedelju, 7. aprila pravimo manifestaciju saradnje sa Crvenim krstom. Svi nastavnici fizičkog vaspitanja i svi učitelji od prvog do četvrtog razreda dobiće obuku pružanja prve pomoći, ne samo kod životno ugroženih, već i kod saniranja povreda jer se to često dešava, te će svi moći da budu osposobljeni za to”, rekla je Medved.

Rezultati Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” upozoravaju da je u Srbiji sve veći broj gojazne dece, takođe da sve više mališana ima problem sa krivom kičmom i ravnim tabanima.

“Sve se to i dešava zbog nedovoljne fizičke aktivnosti. Mi znamo da u tom ranom periodu sve to može da se ispravi bez odlaska kod fizijatra. Samo kroz vežbe i redovne aktivnosti od tih ranih godina. Kao neko ko je sa 50 godina i dalje u sportu i ko je odrastao u sportu, smatram da je izuzetno bitno to fizičko vaspitanje”, poručila je Medved.

Pilot projekat sprovodi se od početka školske 2023/2024. godine u 95 škola: 73 osnovne i 22 srednje škole.

Za 3.536 učenika časovi fizičkog organizovani su u okviru rasporeda časova, ali i tokom vančasovnih i vanškolskih aktivnosti, i to u 194 odeljenja: 172 odeljenja osnovnih škola i 22 odeljenja srednjih škola.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: