Podeli vest

Odnosi Rusije i SAD zamrznuti su na nuli i nije moguće dodatno ih zamrzavati

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Medvedev
Foto: Shutterstock

Rusija sada nema nikakve odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, oni su na apsolutnoj nuli, odnosno nije ih moguće dodatno zamrzavati, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

“Sada nemamo nikakve odnose sa SAD. Oni su na nuli po Kalvinovoj skali. I njihovo odmrzavanje sada nije potrebno. I za sada nije potrebno ni pregovarati s njima. To je štetno po Rusiju“, rekao je Medvedev za Sputnjik.

On smatra je da je sada najnepovoljnije moguće vreme za nove pregovore sa SAD o produžavanju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (SNV-3).

„To će zavisiti od odluke predsednika države. Kao čovek koji ima direktan odnos prema tom sporazumu i koji ga je potpisao 2010. godine, smatram da je sada najnepovoljnije moguće vreme za nove pregovore“, rekao je Medvedev.

Prema njegovoj oceni, još prošle godine su pregovori vođeni u izmenjenim okolnostima, a sada su u „mrtvoj zoni“.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena produžila je za pet godina, odnosno do 2026, Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, koji omogućava jedinstvenu rusko-američku kontrolu nad nuklearnim naoružanjem.

Rusija i SAD su počele usaglašavanje parametara budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali su prekinule dijalog nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Američki Stejt department je saopštio da je Vašington spreman da razmotri mogućnost nove runde strateškog dijaloga s Rusijom, ali da želi dokaze o dobronamernom pristupu Moskve.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: