Podeli vest

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da se ništa ne može isključiti, a da, ako je potrebno, ruska vojska može stići do Kijeva ili Lavova, grada na zapadu Ukrajine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Medvedev
Foto: Shutterstock

“Ovde se ništa ne može isključiti. Ako treba stići do Kijeva, onda morate da idete do Kijeva, ako treba stići do Lavova, onda morate ići do Lavova kako bi uništili ovu infekciju”, rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima govoreći o sukobu u Ukrajini koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Medevdev je dodao da je neophodno izbaciti, kako je naveo, “sve strance u širem smislu te reči iz ruskih zemalja” i stvoriti „sanitarnu zonu“ koja ne dozvoljavaju upotrebu oružja srednjeg i kratkog dometa, prenosi RIA Novosti.

“Neophodno je ostvariti sve ciljeve koji su postavljeni da zaštitimo naše teritorije, odnosno teritorije Ruske Federacije. Izbaciti sve strance koji su tamo, u najširem smislu reči, napraviti sanitarnu zonu koja neće dozvoljavati upotrebu bilo koje vrste naoružanja srednjeg i kratkog dometa, odnosno 70-100 kilometara, demilitarizovati je, ako govorimo o vojnoj komponenti“, rekao je Medvedev.

MEDVEDEV:HAPŠENJE PUTINA JEDNAKO JE OBJAVI RATA

Medvedev je juče istakao da ukoliko bi nemačke vlasti odlučile da sprovedu odluku Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju predsednika Rusije Vladimira Putina to bi bio razlog za objavu rata.

U intervjuu ruskim medijima Medvedev se osvrnuo na odluku Međunarodnog krivičnog suda, koji je izdao „nalog za hapšenje“ ruskog lidera Vladimira Putina, prenosi TASS.

„Jasno je da se ta situacija neće nikada dogoditi, ali evo zamislimo da je, na primer, došlo do toga. Aktuelni lider nuklearne države stigao je na teritoriju, recimo, Nemačke i uhapšen je. Šta to znači? Objava rata Rusiji“, rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima.

On je dodao da bi u tom slučaju sva ruska oružja gađala Bundestag, kancelariju saveznog kancelara i druge nemačke ciljeve.

Komentarišući izjavu ministra pravde Nemačke Marka Bušmana da bi Berlin morao da sprovede odluku MKS i uhapsi ruskog predsednika ako stigne u Nemačku, Medvedev je rekao: „Da li on uopšte shvata da bi to bio casus belli, objava rata ili je bio loš student prava” Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije je naglasio da bi odluka MKS mogla da ima ogroman negativan uticaj na odnose Moskve sa Zapadom, koji su po njegovoj oceni “možda najgori ikad”, prenosi TASS.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: