Podeli vest

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da će Ukrajina kao država neizbežno nestati, ali da se to može odvijati prema različitim scenarijima. Medvedev je na Telegramu opisao nekoliko mogućih scenarija kako će Ukrajina nestati kao i koliki je rizik od obnavljanja sukoba u Evropi i svetu, prenosi Sputnjik.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Medvedev
Foto: Shutterstock

“To će zavisiti od toga kojim će putem krenuti proces raspadanja te umiruće države usled izgubljenog vojnog sukoba. Postoje dva puta, ili put relativno spore erozije ukrajinske državnosti sa postepenim gubitkom preostalih elemenata državnog suvereniteta, ili put momentalnog kolapsa uz istovremeno poništavanje svih znakova državnosti”, rekao je Medvedev.

Posle takvog kolapsa, prema njegovom mišljenju, verovatna su tri scenarija.

“Zapadne teritorije Ukrajine pridružuju se nizu zemalja Evropske unije. Narod centralnih i nekih drugih ukrajinskih oblasti u okviru člana 1 Povelje UN odmah proglašavaju samoopredeljenje ulaskom u sastav Rusije. Njihov zahtev se uvažava i sukob se završava sa dovoljnim garancijama da se neće nastaviti u dugoročnoj perspektivi”, napisao je Medvedev uz napomenu da je to scenario koji je potreban Rusiji.

Drugi scenario je da “Ukrajina nestane nakon završetka specijalne vojne operacije u procesu njene podele između Rusije i niza država EU”. Kako je dodao, treći scenario je i prelazak zapadnog dela Ukrajine pod kontrolu niza zemalja EU nakon raspada zemlje i ulazak preostale teritorije u NATO.

Po rečima Medvedeva, u tom slučaju oružani sukob bi eskalirao u trajni konflikt i postojala bi opasnost od trećeg svetskog rata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: