Podeli vest

Papa Franja pridružiće se sredinom juna sastanku u sklopu ovogodišnjeg samita lidera G7, na kojem će se razgovarati o izazovima koje nameće veštačka inteligencija (AI), saopštila je danas italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Ona je istakla da će to biti prvi put da poglavar Rimokatoličke crkve učestvuje na radnom sastanku G7.

Meloni je u video poruci dodala da će se papa Franja pridružiti sesiji posvećenoj veštačkoj inteligenciji, nazvavši AI jednim od ”najvećih antropoloških izazova našeg vremena”, preneo je Rojters.

”Uverena sam da će prisustvo Njegove Svetosti dati odlučujući doprinos u izradi etičkog i kulturnog regulatornog okvira za veštačku inteligenciju“, ocenila je premijerka.

Italija, koja trenutno predsedava G7, ranije ove nedelje usvojila je nacrt zakona koji ima za cilj uspostavljanje osnovih pravila o korišćenju AI i sankcija za zločine u vezi sa veštačkom inteligencijom.

“To je tehnologija koja može da stvori velike mogućnosti, ali i nosi ogromne rizike, i neizbežno utiče na globalni bilans”, rekla je Meloni, dodajući da AI mora biti ”i usredsređna na čoveka i pod kontrolom čoveka“.

Sastanak G7 održaće se u južnom italijanskom regionu Pulja od 13. do 15. juna i okupiće lidere SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Japana, kao i nekoliko zemalja gostiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: