Podeli vest

Američki senator Robert Menendez privremeno je podneo ostavku na mesto predsednika Komiteta američkog Senata za spoljne poslove, prenosi BBC.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Wayne Parry/File

Demokrata iz Nju Džersija i njegova supruga optuženi su za krivična dela primanja mita, saopštili su juče savezni tužioci.

Lider većine u Senatu Čak Šumer saopštio je petak da je Menendez odlučio da se povuče sa mesta predsednika komiteta “dok se stvar ne reši”.

Menendez je odbio pozive kolega demokrata u svojoj matičnoj državi Nju Džersi da podnese ostavku na mesto senatora, navodi BBC.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu tereti Menendeza i njegovu suprugu Nadin da su primali hiljade dolara mita u zamenu za korišćenje moći i uticaja kao senatora u korist biznismena iz Nju Džersija i činili usluge vladi Egipta, preneo je Rojters.

Tužioci su rekli da je mito uključivao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtevima, luksuzno vozilo i druge stvari od vrednosti. Robtert Menendez i njegova supruga Nadin suočavaju se sa po tri tačke optužbe u vezi sa korupcijom i iznudom.

Menendez je u Senatu od 2006, a bio je predsednik uticajnog komiteta američkog Senata za spoljne poslove.

On je takođe podneo ostavku 2015. godine, nakon što je optužen u Nju Džersiju da je primao mito od očnog lekara sa Floride, ali se to suđenje završilo 2017. godine, nakon što je ušlo u proceduralni zastoj, navodi BBC.

Tužioci traže da Menendezu bude oduzeta imovina, uključujući kuću u Nju Džersiju, Mercedes-Benc iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: