Podeli vest

Kompanija Mercedes-Benc saopštila je danas da je u trećem kvartalu zabeležila pad prihoda i profita u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Prihod Mercedes-Benca je pao za 1,4 odsto godišnje na 37,2 milijarde evra, a operativni profit (EBIT) za sedam odsto na 4,8 milijardi evra, prenosi CNBC.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mercedes
Foto: Pixabay

Akcije nemačkog proizvođača automobila su nakon ove vesti pale za šest odsto. Kompanija je saopštila da se suočava sa velikom konkurencijom u cenama, posebno na tržištu električnih automobila.

Glavni finansijski direktor (CFO) Mercedes-Benca Harald Vilhelm opisao je tržište električnih vozila kao “prilično brutalno okruženje”. Neki tradicionalni proizvođači automobila prodaju električna vozila (EV) po nižoj ceni od običnih automobila koji imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem – uprkos većim troškovima proizvodnje.

“Teško mogu da zamislim da je sadašnja situacija u potpunosti održiva za sve”, dodao je Vilhelm. Najveći problem je za nemačku kompaniju bila inflacija i poteškoće u lancu snabdevanja. Rezultati su pokazali da je ukupna prodaja automobila Mercedes-Benc u prvih devet meseci bila otprilike stabilna, uz rast u Nemačkoj i pad u Kini.

Mercedes-Benc je ranije saopštio da počev od 2025. godine želi da proizvodi isključivo električna vozila, što je povrdio i u ovom izveštaju za treći kvartal.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: