Podeli vest

Meteorolog Goran Mihajlović otkrio je da će u drugoj polovini juna biti značajno manje padavina u odnosu na mesec i po dana iza nas uz mnogo više sunca, kao i da će početak leta obeležiti temperature preko 30 stepeni – u četvrtak i petak u pojednim krajevima zemlje i do 32.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VREME
Foto: Pixabay

“Kalendarski dolazi leto, i ono što je će obeležiti početak leta je toplo vreme – već od ponedeljka imaćemo porast temperature. Početak leta i preko 30 stepeni u većini mesta – 32 stepena, tako da ćemo na kratko zaboraviti ove kišne dane. Međutim, za vikend biće lokalnih pljuskova, poslednji dani juna ispod 30 stepeni – 27, 28”, dodao je Mihajlović.

On dodaje da su jun i maj najkišovitiji meseci u godini.

“Ova situacija koju smo imali ove godine nije uobičajena u smislu količine padavina, normalno je da u maju i junu imamo najviše padavina u toku godine i one su uglavnom pljuskovitog karatktera. Upravo taj karakter uslovljava ove bujične poplave. Vi vidite da mi nismo imali problema sa velikim rekama – Dunavom, Tisom, Savom… Velike reke su pod kontrolom. Ono što je izazivalo probleme su mali vodotokovi, koji pri veliki količinama u kratkom vremenskom periodu nabujaju i naprave problem”, objašnjava meteorolog.

On ističe da je, prema merenju Radarskog centra Bukulja, za samo 24 sata palo 77 milimetara kiše po metru kvadratnom.

“Poređenja radi u Beogradu, pročene mesečne padavine za jun je 90 milimetara, a vi ste u jednom danu imali ono što uobičajeno padne za mesec dana”, dodaje on.

Mihajlović je rekao da se kiša danas očekuje još na istoku zemlje – Borski, Zaječarski okrug sa tendencijom prestanka do kraja dana, dok u zapadnim i severozapadnim krajevima neće biti padavina.

Mihajlović je dodao da ulazimo u suvlji period uz porast temperature i da se ove poplave razlikuju od onih iz 2014. godine.

“Te 2014. godine na većem području je padala kiša i bila je intezivnija. Mi zaboravljamo da smo imali nekoliko kišnih epizoda i u aprilu, pre tog maja iste godine. Ta 2014. godina je različita, zbog toga, jer su sada uglavnom padavine bile lokalnog karatktera – u maju ste imali Loznicu sa 250 milimetara po metru kvadratnom mesečnu količinu padavina, a drugi delovi kao što je Veliko Gradište je imalo svega 40 milimetara za ceo mesec”, istakao je on.

Temperature će u julu biti prosečne za ovo doba godine, objašnjava Mihajlović, i dodaje da neće biti topao kao prethodne dve, tri godine, ali da će biti negde između devet i 14 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom iznad 30 stepeni, uz padavine od 50 do 70 milimetara po metru kvadratnom što je uobičajeno za jul.

“Početak jula biće uslova za pljuskove, srednja maksimalna temperatura za jul između 27 i 29 stepeni”, dodao je on.

On je istakao da UV zračenje neće biti visoko, ali da svakako treba da izbegavamo da u najtoplijem delu dana budemo na suncu i da i dalje stoji preporuka kako da se zaštitimo od UV zračenja.

On je dodao da neće biti ni tropskih noći u julu i da će ovaj jul biti svežiji u odnosu na prethodne.

Dodaje da nam dolazi toplo vreme koje će biti dobro i za poljoprivredne useve, pre svega za pšenicu koja treba da dozri i da je kišni perido pogodovao, ali da ipak velika vlaga može da utiče na razvoj određenih bolesti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: