Podeli vest

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao je danas da se je u Beograd došao sa četiri ministra i velikim brojem predstavnika grčke poslovne zajednice kako bi Srbija i Grčka unapredile ekonomske odnose u konkretnim sektorima i projektima, a posebno u oblastima energetike i transporta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ


“Mislim da smo imali veoma dobre bilateralne kontakte, posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i u transportu”, rekao je Micotakis na konferenciji za medije nakon tet-a-tet sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči Srpsko-grčkog privrednog foruma u Palati Srbija.


On je ocenio da su Srbija i Grčka bliski ne samo zbog geografske blizine, već i što su zajedno koračale kroz sve istorijske periode.
“Svaki put kada se nalazim u Beogradu, osećam se kao da sam kod svoje kuće i želim da se zahvalim predsedniku Vučiću na izuzetnom gostoprimstvu, ali i na veoma sadržajnim razgovorima koji smo danas imali. Veoma se lepo osećam i ja i moji saradnici, zato što vidimo napredak u našim odnosima”, rekao je Micotakis.


On je dodao da zajednička bilateralna saradnja Srbije i Grčke ima strateški karakter.
“Naš pogled je uvek okrenut ka budućnosti, ka miru, ka razvoju i društvenom blagostanju u Grčkoj, Srbiji, na Balkanu i u Evropi uopšte”, naglasio je Micotakis.


Micotakis je istakao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o osavremenjavanju linije koja povezuje Solun i Beograd, kao i o završetk koridora koji će kretati iz Pireja i završavati se u Budimpešti.
“To je od strateškog značaja ne samo za našu zemlju, već za čitavu jugoistočnu Evropu. U tom smislu moramo iskoristiti i evropske fondove koji su predviđeni za Zapadni Balkan. Inače, moja domovina ohrabruje i praktično učešće EU u razvoju infrastrukture Srbije i svih drugih zemalja poluostrva”, naglasio je Micotakis.


Premijer Grčke je istakao da se saradnja Grčke i Srbije proširuje i na energetski sektor, na bezbednost i diversifikaciju snabdevanja.
“Mi podržavamo vertikalni transport gasa od juga ka severu i obratno. Sa nama je ovde izvršni direktor kompanije za prirodni gas koji je zainteresovan za saradnju sa vašim kompanijama. Ako biste vi sa svoje strane mogli da nam ustupite velika skladišna centra koje posedujete, to je samo jedan od načina saradnje koji možemo ostvariti”, naglasio je Micotakis.


On je dodao da je veoma važno okrenuti se obnovljivim izvorima energije.
“Mi imamo izuzetno znanje zato što je više od 50 odsto naše električne energije iz obnovljivih izvora. Imamo velika znanja i naš cilj je da to znanje prošitrimo. Mi želimo da u Srbiji uvedemo tu zelenu energiju iz obnovljivih izvora, kroz tehničko znanje, ali i investicije”, naglasio je Micotakis.

Naš stav vezan za KiM ostaje nepromenjen, dijalog jedini put

Micotakis je rekao danas da stav grčke vlade o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjen i izrazio uverenje da su evropsko posredovanje i dijalog jedini put za normalizaciju odnosa između dve strane što bi značajno pomoglo i stabilnosti u regionu.


Micotakis je na zajedničkoj konferenciji naveo da ga je predsednik Srbije uputio u dešavanja koja se tiču dijaloga sa Prištinom.
“Vi znate da naš stav vezan za Kosovo ostaje nepromenljiv i mi verujemo da evropsko posredovanje i dijalog jesu jedini put za normalizaciju odnosa između dve strane. I to bi značajno pomoglo i stabilnosti u regionu što je cilj svih nas”, rekao je Micotakis ističući da i Aleksandar Vučić želi da se ostvari ta stabilnost.
On je dodao da Grčka sa zabrinutošću posmatra i prati dešavanja tokom poslednjih meseci.


Micotakis je poručio i da Grčka snažno podržava Srbiju na evropskom putu i da je mnogo puta razgovarao u Briselu o pitanju evropskog proširenja, jer, kako je rekao, za Srbiju i za zapadni Balkan postoji evropska budućnost.
“Za Srbiju i za Zapadni Balkan postoji evropska budućnost, a budućnost za nas ne postoji bez Zapadnog Balkana i bez Srbije”, rekao je Micotakis i ukazao da Beograd treba da iskoristi pozitivne okolnosti u čitavoj evropskoj proceduri.


Istakao je da je Grčka najstabilniji partner Srbije kada je reč o Evropksoj uniji.
“Ubrzavajući reforme koje vršite u svojoj zemlji vi ćete se približiti Evropskoj Uniji i verujem da 2024. godine može da se ostvari značajan napredak”, ocenio je on.


Dodao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o drugim pitanjima koja se tiču međunarodne bezbednosti, o Bliskom istoku, kao i da o Ukrajini imaju zajedničke stavove i vode se međunarodnim pravom. I
“Želim da naš razgovor ojača našu stratešku saradnju i da napravimo jedan veliki korak na zajedničkom putu”, zaključio je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: