Podeli vest

Mihajlović izjavila je danas da su žene pre 77 godina izborile pravo glasa, ali borba za rodnu ravnopravnost još traje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO/TANJUG/ MRE/NIKOLA MLADENOVIC/ARHIVA

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka rudarstva i energetike i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su žene pre 77 godina izborile pravo glasa, ali borba za rodnu ravnopravnost još traje.

“Pre 77 godina žene u Jugoslaviji izborile su se za pravo glasa. Bio je to važan korak u osvajanju sloboda. Ali, naša borba još uvek traje. Žene su i danas žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, manje su plaćene za iste poslove, iako u većem procentu završavaju fakultete i doktorske studije, nema ih dovoljno na mestima na kojima se donose odluke i trpe diskriminaciju na poslu i u društvu samo zato što su žene”, poručila je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je navela da posao nije završen sve dok je to tako.

“Zarad svih tih žena koje su se 1945. izborile za jedno od osnovnih prava, ali i zarad devojčica i mladih žena pred kojima je život, nemamo pravo da stanemo u našoj borbi – a to je borba za bolje društvo u kojem i žene, kao i muškarci, imaju jednake uslove i mogućnosti, ništa više od toga”, rekla je Mihajlovićeva.

Žene u Jugoslaviji izborile su se za pravo glasa 11. avgusta 1945. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: